Podczas wizyty na tegorocznych targach FHA ( FHA-Food & Beverage) w Singapurze, sekretarz stanu Stefan Krajewski spotkał się z polskimi wystawcami oraz dystrybutorami polskiej żywności.
Wiceminister Stefan Krajewski spotkał się z dr Tan Lee Kim, dyrektorem generalnym Singapurskiej Agencji Żywności. Efekt rozmów to otwarcie rynku singapurskiego dla mięsa wołowego z Polski. Podczas spotkania uzgodniono również brzmienie świadectwa zdrowia, które będzie towarzyszyć wysyłkom polskiej wołowiny do Singapuru.
Mięso drobiowe i wieprzowe Polscy przedsiębiorcy mogą eksportować na rynek singapurski na zasadach regionalizacji w zakresie HPAI i ASF.
Singapur jest jednym z docelowych rynków polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych w regionie Azji i krajach Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej ASEAN. W 2023 r. Polska sprzedała do Singapuru żywność za łączną kwotę 36,2 mln euro. Główne produkty eksportowe to: mąka, grysik i granulki z mięsa i podrobów, ryby (12,7 mln euro), jaja ptasie w skorupkach (3,92 mln euro) oraz chleb i pieczywo cukiernicze (2,83 mln euro).
Źródło: MRiRW