Mięso zwierzyny łownej spełniające normy higieniczne do konsumpcji publicznej oznakowuje się owalną pieczęcią o szerokości 6,5 cm i wysokości 4,5 cm . Oznakowania można dokonać również przy pomocy owalnej etykiety, na którejwydrukowany jest stempel.
Przy znakowaniu korpusów zwierzyny łownej o masie większej niż 60 kg każda połowę należy oznakować w następujących miejscach, to jest na zewnętrznej stronie uda, jak i na pachwinach, plecach, ścianie brzusznej, łopatce i opłucnej, a w przypadku korpusów zajęcy i zwierząt mniej więcej tej samej wielkości wystarczy tylko jedna pieczęć, która sie stawia na plecach pomiędzy łopatkami.
Zapakowane mięso zwierzyny łownej można oznakowywać owalnej etykiety ze stemplem wydrukowanej na opakowaniu ochronnym, które jest dobrze zamknięte lub stemplem na etykiecie, która jest dobrze przymocowana do opakowania ochronnego lub ciała zwierzęcia, przy czym oznakowanie musi być dobrze widoczne i odpowiadać wyszczególnionym warunkom. Opakowań ochronnych nie można ponownie używać.
Korpusy zwierzyny łownej w skórze oznakowuje sie pieczęcią, którą stawia się na wewnętrznej powierzchni otrzewnej z obu stron korpusu lub etykietą.
Chłodzenie i zamrażanie mięsa zwierzyny łownej.
Po zakończonym badaniu, mięso zwierzyny łownej, które spełnia normy higieniczne do konsumpcji publicznej, należy schłodzić, tak aby w głębi tkanki mięśniowej osiągnąć temperaturę + 7 °C. Jeśli mięso zwierzyny łownej zamraża się, należy zapewnić temperaturę co najmniej -12 °C dla zamrożonego mięsa, względnie co najmniej -18 °C dla głęboko zamrożonego mięsa.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii