Oznakowanie i schładzanie mięsa zwierzyny łownej - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Oznakowanie i schładzanie mięsa zwierzyny łownej

Mięso zwierzyny łownej spełniające normy higieniczne do konsumpcji publicznej oznakowuje się owalną pieczęcią o szerokości 6,5 cm i wysokości 4,5 cm . Oznakowania można dokonać również przy pomocy owalnej etykiety, na którejwydrukowany jest stempel.

Przy znakowaniu korpusów zwierzyny łownej o masie większej niż 60 kg każda połowę należy oznakować w następujących miejscach, to jest na zewnętrznej stronie uda, jak i na pachwinach, plecach, ścianie brzusznej, łopatce i opłucnej, a w przypadku korpusów zajęcy i zwierząt mniej więcej tej samej wielkości wystarczy tylko jedna pieczęć, która sie stawia na plecach pomiędzy łopatkami.

Zapakowane mięso zwierzyny łownej można oznakowywać owalnej etykiety ze stemplem wydrukowanej na opakowaniu ochronnym, które jest dobrze zamknięte lub stemplem na etykiecie, która jest dobrze przymocowana do opakowania ochronnego lub ciała zwierzęcia, przy czym oznakowanie musi być dobrze widoczne i odpowiadać wyszczególnionym warunkom. Opakowań ochronnych nie można ponownie używać.

Korpusy zwierzyny łownej w skórze oznakowuje sie pieczęcią, którą stawia się na wewnętrznej powierzchni otrzewnej z obu stron korpusu lub etykietą.

Chłodzenie i zamrażanie mięsa zwierzyny łownej.

Po zakończonym badaniu, mięso zwierzyny łownej, które spełnia normy higieniczne do konsumpcji publicznej, należy schłodzić, tak aby w głębi tkanki mięśniowej osiągnąć temperaturę + 7 °C. Jeśli mięso zwierzyny łownej zamraża się, należy zapewnić temperaturę co najmniej -12 °C dla zamrożonego mięsa, względnie co najmniej -18 °C dla głęboko zamrożonego mięsa.

 

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.