Oznakowanie i schładzanie ptactwa łownego - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Oznakowanie i schładzanie ptactwa łownego

Po badaniu korpusu ptactwa łownego części jadalne i organy wewnętrzne należy schłodzić, tak aby w głębi tkanki mięśniowej korpusu osiągnąć temperaturę + 4 °C, a w jadalnych częściach i organach + 3 °C. Mięso ubitego ptactwa, jadalne części i organy wewnętrzne mogą być chłodzone: strumieniem powietrza, urządzeniami z dwutlenkiem węgla lub ciekłym azotem oraz kombinacja natrysku wody pitnej i strumienia powietrza oraz w basenach z odpływowa woda pitna. Jeśli mięso ubitego ptactwa zamraża się, należy zapewnić temperaturę co najmniej - 12 °C do zamrożonego mięsa, względnie co najmniej - 18 °C dla głęboko zamrożonego mięsa. Raz rozmrożonych korpusów ubitego ptactwa nie wolno ponownie zamrażać, oprócz sytuacji, gdy przeznaczone są do przetworzenia.

Korpusy ubitego ptactwa rozcina sie i pakuje w pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi + 10 °C. Części rozciętych korpusów należy pakować bezpośrednio po rozcięciu i przechowywać w pomieszczeniu, w którym zapewni się, że temperatura w głębokości tkanki mięśniowej będzie wynosiła + 4 °C. Rozcinanie korpusów należy wykonać najpóźniej 48 godzin po uboju.

Mięso ubitego ptactwa, spełniające normy higieniczne do konsumpcji publicznej znakuje się w następujący sposób:

1) jeśli korpusy wprowadza sie do obrotu pojedynczo i nieopakowane, należy je oznakować okrągła pieczęcią o średnicy 3 cm, która zawiera tekst "Inspekcja Weterynaryjna", jak i nazwę rejonu, datę badania i numer rejestracyjny obiektu. Wysokość liter i numerów musi wynosić 0,3cm. Pieczęć stawia sie na korpusie pod skrzydłem. Mięso oznakowuje się pieczęcią nasączoną trwałym i nieszkodliwym dla zdrowia barwnikiem;

2) jeśli do obrotu wprowadza sie pojedynczo opakowane korpusy, ich części lub organy wewnętrzne, oznakowanie o zdatności mięsa do konsumpcji publicznej drukuje sie na plastikowej folii lub woreczku lub na opakowaniu umieszcza sie etykietę z wydrukowana pieczęcią, która zawiera tekst "Inspekcja Weterynaryjna", jak i nazwę rejonu, datę badania i numer rejestracyjny obiektu. Etykieta ta musi być umieszczona na opakowaniu zbiorczym (pudło kartonowe itp.), tak, aby przy otwieraniu uległa zniszczeniu;

3) jeśli nieopanowane korpusy, jego części lub organy wewnętrzne wprowadza do obrotu w opakowaniu zbiorczym, etykietę z wydrukowana pieczęcią z punktu 2 tego artykułu umieszcza sie na opakowaniu, tak aby przy otwieraniu uległa zniszczeniu. Stempel z punktu 2, względnie punktu 3. ustępu 1. tego artykułu wydrukowany na etykiecie, folii lub woreczku, ma kształt owalny, szerokość 6,5 cm i wysokość 4,5cm. Wysokość liter musi wynosić 0,8 cm, a wysokość numerów, daty i numeru rejestracyjnego - 0,5cm.

 

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.