W Dublinie, podczas spotkania organizacji zrzeszającej przedstawicieli irlandzkiego przemysłu mięsnego (MII) z irlandzkim rządem, przedstawiony został plan pięcioletni, który ma się przyczynić do zwiększenia pogłowia owiec na „zielonej wyspie”, a także będzie skutkował stworzeniem 500 nowych miejsc pracy w sektorze. MII ma nadzieję, że przebudowa irlandzkiego stada owiec przyniesie wzrost eksportu mięsa jagnięcego o 20 tys. ton, natomiast dochody producentów jagniąt zwiększą się
o około 150 mln EUR rocznie. Trzeba zaznaczyć, że irlandzki sektor owczarski jest w dużej mierze zależny od eksportu, gdyż udział krajowej konsumpcji mięsa jagnięcego w produkcji kształtuje się na poziomie 30% (konsumenci irlandzcy preferują bardziej brytyjską jagnięcinę). Głównymi rynkami zbytu dla jagnięciny z Irlandii są Szwecja, Niemcy oraz Belgia, a spoza krajów UE Hongkong. Irlandzki sektor owczarski generuje co roku 320 mln EUR zysku, wspierając 34 tys. producentów owiec oraz
2 tys. miejsc pracy w zakładach przetwórczych. Przez lata irlandzki sektor owczarski ewaluował z dostawcy tusz w kierunku sprzedawcy droższych, świeżych elementów. Efektem tych zmian była dywersyfikacja rynków zbytu, na które dostarczana jest jagnięcina z Irlandii. Tym samym zwiększył się wywóz tego gatunku mięsa do Szwecji oraz innych krajów z Europy północnej.
Źródło: FAMMU/FAPA