Najwyższy wolumen eksportu mięsa wołowego i cielęcego z Australii od początku 2016 r. odnotowano w maj br. Wielkość tego eksportu była jednak o 14% niższa niż przed rokiem, wynosząc 100,8 tys. ton. Wywóz tego gatunku mięsa w maju br. był bardzo zbliżony do średniej pięcioletniej dla tego miesiąca (100,1 tys. ton). Ze względu na rosnącą ilość bydła kierowanego na ubój przed zimą trzeba zaznaczyć, że maj charakteryzuje się na ogół wysokim poziomem eksportu i produkcji mięsa wołowego w Australii. Spośród 10 największych rynków zbytu australijskiej wołowiny, tylko na dwa
z nich wywieziono więcej mięsa niż rok wcześniej. Dostawy do Indonezji wzrosły o 269% do 10,4 tys. ton, natomiast wysyłki na Filipiny zwiększyły się o 65% do 2,5 tys. ton. Eksport do pozostałych ważniejszych rynków zbytu był niższy niż przed rokiem. Sprzedaż do Stanów Zjednoczonych obniżyła się o 30% do 29,3 tys. ton. Redukcja wywozu w tym kierunku wynikała przede wszystkim z większej produkcji wołowiny na rynku amerykańskim. Eksport do Japonii zmniejszył się o 5% do 23,5 tys. ton, natomiast wywóz do Chin spadł o 41% do 8,4 tys. ton. Mniejsza sprzedaż do Chin wynikała z rosnącej konkurencji ze strony dostawców z Brazylii. Eksport do Korei Południowej ukształtował się na poziomie 14,5 tys. ton, tj. był zbliżony do poziomu sprzed roku.
Źródło: FAMMU/FAPA