Według danych Biura Analiz i Strategii KOWR na polskim rynku w dniach 27.04 –3.05.2020r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu żywca wieprzowego uległa dalszemu obniżeniu o 7%, do 5,48 zł/kg. Jednocześnie trzoda chlewna była o 12,5% tańsza niż przed miesiącem orazo 6% tańsza niż przed rokiem.
Wieprzowina taniała również w innych krajach Unii Europejskiej. Na przełomie kwietnia i maja br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy Edostawcy uzyskiwali 171,82 EUR/100 kg, o 4% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 8% mniej niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem. Największe tygodniowe spadki cen wyrażonych w euro odnotowano w Polsce (o 7,6%) i na Słowacji (o 7,2%), a najmniejsze – w Bułgarii (o 0,2%) i Francji (o 1,2%). Wzrost cen wystąpił jedynie w Estonii (o 1,1%) i Finlandii (o 0,7%). Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 158,53 EUR/100 kg, o 8% niższym niż średnio w UE.
Warto podkreślić, że przeprowadzone analizy cenna krajowych targowiskach na przełomiekwietnia i maja br. pokazały, że nadal drożały prosięta. Za jedną sztukę płacono przeciętnie 268 zł, o 12%więcej niż w poprzednim tygodniu i o 16,5% wię- cej niż przed miesiącem. Prosięta sprzedawane na targowiskach były również o 45% droższe niżprzed rokiem.
Z kolei w analogicznym okresie tj. 27.04 – 3.05.2020 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,24 zł/kg, o 6% taniej niż w poprzednim notowaniu. Cena półtusz była również o 10% niższa niż przed miesiącem oraz o 4% niższa niż przed rokiem.