Podsumowanie sytuacji na rynku wieprzowiny w 18. tygodniu 2020 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Podsumowanie sytuacji na rynku wieprzowiny w 18. tygodniu 2020 r.

Według danych Biura Analiz i Strategii KOWR na polskim rynku w dniach 27.04 –3.05.2020r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu żywca wieprzowego uległa dalszemu obniżeniu o 7%, do 5,48 zł/kg. Jednocześnie trzoda chlewna była o 12,5% tańsza niż przed miesiącem orazo 6% tańsza niż przed rokiem.

Wieprzowina taniała również w innych krajach Unii Europejskiej. Na przełomie kwietnia i maja br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy Edostawcy uzyskiwali 171,82 EUR/100 kg, o 4% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 8% mniej niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem. Największe tygodniowe spadki cen wyrażonych w euro odnotowano w Polsce (o 7,6%) i na Słowacji (o 7,2%), a najmniejsze – w Bułgarii (o 0,2%) i Francji (o 1,2%). Wzrost cen wystąpił jedynie w Estonii (o 1,1%) i Finlandii (o 0,7%). Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 158,53 EUR/100 kg, o 8% niższym niż średnio w UE.

Warto podkreślić, że przeprowadzone analizy cenna krajowych targowiskach na przełomiekwietnia i maja br. pokazały, że nadal drożały prosięta. Za jedną sztukę płacono przeciętnie 268 zł, o 12%więcej niż w poprzednim tygodniu i o 16,5% wię- cej niż przed miesiącem. Prosięta sprzedawane na targowiskach były również o 45% droższe niżprzed rokiem.

Z kolei w analogicznym okresie tj. 27.04 – 3.05.2020 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,24 zł/kg, o 6% taniej niż w poprzednim notowaniu. Cena półtusz była również o 10% niższa niż przed miesiącem oraz o 4% niższa niż przed rokiem.


Autor: Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.