Niemcy będą dalej przeprowadzać rutynowe testy mięsa pochodzącego od zdrowych zwierząt na obecność tzw. choroby szalonych krów (BSE). Podniesiono natomiast wiek zwierząt z 72 miesięcy do 96 miesięcy, od których mięso będzie poddawane testom na BSE. Od 2009 r. Niemcy nie wykryli żadnego nowego przypadku BSE u bydła, jednakże utrzymanie dalszych badań ma służyć monitorowaniu trendu. Testowanie zdrowych zwierząt na BSE podczas uboju zostało wprowadzone
w styczniu 2001 r., w celu zbierania danych epidemiologicznych, służących ocenie działania środków zapobiegających rozprzestrzenianiu się choroby. Ze względu na poprawę sytuacji związanej z zagrożeniem BSE w większości krajów UE, Wspólnota podniosła w 2009 r. minimalny wiek zwierząt, których mięso badane jest na obecność tej choroby, z ponad 30 miesięcy życia do powyżej 72 miesięcy życia. W końcu w 2012 r. Unia zdecydowała się na zaprzestanie przeprowadzania testów na BSE mięsa od zdrowych zwierząt we wszystkich krajach UE za wyjątkiem Bułgarii i Rumunii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com