Pogłowie trzody chlewnej w Niemczech - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Pogłowie trzody chlewnej w Niemczech

Według wstępnych wyników spisu z listopada 2016 r., liczebność trzody chlewnej w Niemczech obniżyła się w skali roku o 1,4% do ok. 27,3 mln szt., a wobec maja 2016 r. wzrosła o 0,8%. Oznacza to pierwszą zwyżkę w stadzie od 2014 r. Niemniej jednak, był to najniższy stan listopadowego pogłowia od 2010 r. Redukcję zanotowano głównie w stadzie zarodowym, liczba loch obniżyła się bowiem o ponad 3% do 1,9 mln szt.

W konsekwencji pogłowie prosiąt w Niemczech spadło o 2% do 7,9 mln szt., a warchlaków o 7% do 5,2 mln szt. Wzrosła jedynie liczebność tuczników o wadze powyżej 50 kg – o 2% do 12,2 mln szt. Najwyższy wzrost (o 4%) zanotowano w grupie cięższych tuczników, o wadze powyżej 80 kg.

Zwyżka w tej grupie hodowlanej miała miejsce ze względu na znaczny import warchlaków, z przeznaczeniem do dalszego tuczu. Wyniki listopadowego spisu wskazują również na spadek liczby niemieckich gospodarstw produkcyjnych trzody chlewnej o 5% do 24 400, w tym gospodarstw zarodowych o 8% do 8 800. Spadek podaży trzody chlewnej jest wynikiem racjonalizacji stada i odzwierciedla trudną sytuacją finansową niemieckich producentów. Może to spowodować obniżenie liczby ubojów w dalszej części roku i wzrost cen, zwłaszcza w sytuacji obniżonego popytu ze strony Chin i presji nadpodaży na ryku wewnętrznym. Niemcy są największym producentem i eksporterem wieprzowiny w UE, a w 2016 r. były głównym dostawcą wieprzowiny do Państwa Środka. Poziom wywozu stopniowo obniżał się jednak od sierpnia 2016 r. ze względu na odbudowę chińskiej produkcji oraz coraz wyższe dostawy tańszego mięsa z USA i Brazylii na ten rynek. 

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.