Doskonałe wędliny firmy Poliwczak przygotowywane są według starych, śląskich receptur w niezwykle staranny sposób, co stanowi gwarancję ich niepowtarzalnego smaku. Wyroby zakładu łączą w sobie to, co niezwykle smaczne i zarazem zdrowe.
Celem firmy Poliwczak jest tworzenie nowych smaków oraz odkrywanie nieznanych aromatów, których dzielenie przy rodzinnym stole dostarczy Państwu niezapomnianych wrażeń. Powiązanie walorów, wynikających z przywiązania do tradycji, oraz nowoczesnej technologii pomaga wyprodukować wędliny najwyższej jakości, potwierdzanej wielokrotnie przez przyznawane firmie Poliwczak nagrody oraz certyfikaty.
Najwyższą pochwałę dla produktów zakładu stanowią jednak wyrazy uznania oraz zadowolenie samych konsumentów.
24 kwietnia odbył się audyt artykułów spożywczych, poddawanych ocenie w ramach ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Jest to szczególna certyfikacja, ponieważ brały w niej udział również wyroby, które dwa lata temu zdobyły godło programu. Produkty ocenione zostały ponownie. Jak wyjaśnia Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie ”powtórna ocena produktu nie różni się od sposobu, w jaki weryfikowane są artykuły przystępujące do certyfikacji po raz pierwszy.
Produkt ubiegający się o wyróżnienie musi posiadać tzw. polski czynnik, a więc mieć związek z naszym krajem przez składniki, recepturę lub przynajmniej miejsce produkcji. Wyrób, który spełnia ten warunek jest dopuszczony do audytu, w trakcie którego Loża Ekspertów ocenia trzy jego aspekty. Noty wystawiane są za smak, wygląd i stosunek jakości produktu do jego ceny. Bielski dodaje, że w każdej branży, a zwłaszcza spożywczej, trudno raz na zawsze przyznawać nagrody za jakość. Odpowiedzialne podejście do konsumenta wymaga przeprowadzania okresowych weryfikacji. Celem ponownego audytu jest właśnie sprawdzenie, czy nagrodzony wcześniej artykuł nadal spełnia kryteria programu, a przede wszystkim - czy utrzymał jakość, którą eksperci nagrodzili certyfikatem.
Podobne zdanie na temat odpowiedzialnego podejścia do konsumentów prezentuje Zakład Mięsny Poliwczak – producent, którego wyroby ponownie ubiegały się o wyróżnienie w programie „Doceń polskie”. Pracownicy przedsiębiorstwa doskonale rozumieją potrzebę aktualizowania certyfikatów, wiedzą również, że nie potrzebują bezterminowych potwierdzeń jakości swoich produktów. Udowodnił to udział w kwietniowym audycie, potraktowany przez firmę jako kontynuacja wcześniej rozpoczętych działań. W ten sposób Poliwczak buduje wiarygodność wobec swoich klientów oraz dowodzi, że nie straszne mu poddawanie własnych produktów krytycznej ocenie ekspertów.
Przywiązany do tradycji zakład Poliwczak kieruje się dewizą, że dobrych produktów nie warto zmieniać – dlatego też firma nie wprowadza do swoich receptur żadnych zmian, nie modyfikuje również składników, z których powstają nagradzane wędliny. Podczas I, V i VIII audytu Zakład Mięsny Poliwczak zdobył łącznie siedem znaków „Doceń polskie” dla następujących produktów:
- Szynki gotowanej
- Kiełbasy mysłowickiej kruchej
- Kurczaka złotego
- Szynki białej
- Kiełbasy grillowej i grillowej białej
- Krupnioka
oraz dwa tytuły TOP PRODUKT dla PASZTETU Z PIECA oraz METKI WĘDZONEJ.
Certyfikat, przyznawany na podstawie ocen fachowców, stanowi potwierdzenie wysokiej jakości produktów. Wszystko to dowodzi, że firma Poliwczak nie ma powodów do obaw, jeśli chodzi o oceny surowej komisji.
Czytaj także: