RYNEK MIĘSA
Czynniki podażowo - popytowe
Polski eksport produktów mięsnych (1)
1) Mięso wieprzowe
W 2014 r. eksport mięsa wieprzowego (CN 0203) z Polski obniżył się do 380 tys. ton (o 15% w porównaniu z 2013 r.), a jego wartość zmniejszyła się do 700 mln EUR (o 24%). Tak znaczący spadek polskiego eksportu mięsa wieprzowego wynikał z rosyjskiego embarga na import unijnych produktów wieprzowych oraz ze wstrzymania importu przez niektóre kraje po stwierdzeniu afrykańskiego pomoru świń u dzików. Wywóz (w ujęciu ilościowym i wartościowym) mięsa wieprzowego z Polski do Rosji, a tak- że na Białoruś, był aż około 95% mniejszy niż rok wcześniej.
Znacząco zmalał także eksport na Ukrainę (o 75% w ujęciu ilościowym i wartościowym). W efekcie wolumen eksportu do państw WNP był około 88% mniejszy niż w 2013 r., a wartość – o 90% mniejsza. Udział krajów WNP w wolumenie polskiego eksportu mięsa wieprzowego zmalał z 24% do 3% (do 12 tys. ton), zaś wartość zmniejszyła się z 28% do 4% (do 27 mln EUR). Jednocześnie wywóz do krajów pozaunijnych nienależących do WNP zmalał do 89 tys. ton i 141 mln EUR, odpowiednio o 22% i 30%.
Największy spadek odnotowano w eksporcie do Chin, Japonii i Korei Południowej (o 82–85% w odniesieniu do wolumenu i podobnie w przypadku wartości). Wzrósł natomiast polski eksport mięsa wieprzowego do państw członkowskich UE (do 279 tys. ton i 532 mln EUR, odpowiednio o 24% i 13%).
2) Mięso wołowe i cielęce
W 2014 r. eksport mięsa wołowego i cielęcego (CN 0201 i 0202) z Polski wyniósł 289 tys. ton wobec 290 tys. ton w 2013 r., a jego wartość zmalała do 898 mln EUR (o 6%). Wolumen eksportu wołowiny do państw WNP zmalał do 13 tys. ton (o 26%), a wpływy z tego tytułu do 40 mln EUR (o 35%). Spadek wywozu do Rosji wyniósł odpowiednio 42% i 47%.
Zmniejszył się również eksport do krajów UE (do poziomu 255 tys. ton i 802 mln EUR, odpowiednio o 2% i 7%). W 2014 r. udział UE w polskim eksporcie mięsa wołowego, podobnie jak w 2013 r., wynosił około 90%. Do 21 tys. ton i 56 mln EUR wzrósł natomiast wywóz wo- łowiny i cielęciny do pozostałych państw trzecich. W ujęciu ilościowym było to dwukrotnie więcej niż w 2013 r., a w ujęciu wartościowym o 85% więcej.
Wzrost eksportu odnotowano przede wszystkim do Bośni i Hercegowiny (z 3 tys. ton do 7 tys. ton), Hongkongu (z 0,1 tys. ton do 3 tys. ton) oraz Kosowa (z 0,8 tys. ton do 3 tys. ton).
3) Mięso i podroby drobiowe
W 2014 r. odnotowano dalszy znaczny wzrost polskiego eksportu mięsa i podrobów z drobiu (CN 0207). Eksport wyrażony ilościowo osiągnął poziom 709 tys. ton (o 21% wyższy niż w 2013 r.), a wyrażony wartościowo – 1,4 mld EUR (o 22% wyż- szy). Mięso drobiowe kierowano głównie do krajów UE (80% wolumenu polskiego eksportu mięsa drobiowego i 90% jego warto- ści) oraz państw trzecich innych niż WNP (15% wolumenu i 9% wartości eksportu).
W 2014 r. wolumen polskiego eksportu mięsa i podrobów z drobiu do państw UE był o 18% większy niż w 2013 r., a jego wartość – o 21% większa. Eksport do krajów trzecich innych niż WNP był odpowiednio o 40% i o 31% większy niż rok wcześniej. Wśród krajów UE największymi odbiorcami mięsa drobiowego z Polski były: Niemcy (17% udział w wolumenie i 25% w wartości), Wielka Brytania (8% udział w wolumenie i 13% w wartości), Czechy (9% udział w wolumenie i 8% w wartości), Francja (6% udział w wolumenie i 8% w wartości) oraz Holandia (po 7% udziału w wolumenie oraz w wartości). W przypadku krajów trzecich nienależących do WNP głównymi odbiorcami polskiego mięsa i podrobów drobiowych były: Benin (4% udział w wolumenie i 3% w wartości), Hongkong (4% udział w wolumenie i 2% w wartości) oraz Kongo i Chiny (po 1% udziału w wartości i w wolumenie). Do państw WNP wysłano z Polski niewielkie ilości mięsa drobiowego (35 tys. ton, tj. 5% wolumenu i 21 mln EUR, tj. 1,5% wartości eksportu tej grupy). Wolumen wysyłek mięsa i podrobów drobiowych do państw WNP był o 10% większy niż w 2013 r. (wzrost o 3 tys. ton), ale wartość o 8% mniejsza (spadek o 2 mln EUR).
Wzrósł wywóz na Ukrainę (o 9 tys. ton), a zmalał wywóz do Rosji (o 7 tys. ton) i na Białoruś (o 0,2 tys. ton). Z analizy danych dotyczących handlu zagranicznego wynika, że rosyjskie embargo na import unijnego drobiu nie miało znaczącego wpływu na wyniki polskiego eksportu mięsa i podrobów z drobiu. W okresie sierpień–grudzień 2014 r. eksport wyrażony ilościowo był o 24% większy niż w analogicznym okresie 2013 r., a wyrażony warto- ściowo – o 22% większy.
4) Przetwory mięsne
Eksport przetworów mięsnych (CN 0210, 1601–1603) z Polski wzrósł w 2014 r. do 280 tys. ton i 831 mln EUR (o 9% i 8% w odniesieniu do 2013 r.). Wynikało to ze wzrostu wywozu tych produktów do państw UE (do 262 tys. ton i 782 mln EUR, odpowiednio o 14% i 12%). Eksport wzrósł zwłaszcza do największych unijnych odbiorców (Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch).
Rosyjskie embargo na import niektórych unijnych przetworów mięsnych przyczyniło się do spadku polskiego eksportu przetworów do państw WNP (do 6 tys. ton i 11 mln EUR, odpowiednio o 64% i 63%). Mniejszy był również eksport do krajów pozaunijnych nienależących do WNP, do których wywieziono 12 tys. ton przetworów mięsnych za 38 mln EUR (odpowiednio o 5% więcej i 1,5% mniej niż w 2013 r.).
5) Tłuszcze zwierzęce
Polski eksport tłuszczów zwierzęcych (CN 0209, 1501–1502) zmalał do 99 tys. ton (o 6% w porównaniu z notowanym rok wcześniej) i 64 mln EUR (o 28%). Zmniejszenie wywozu tych produktów było efektem spadku eksportu do krajów WNP (do 42 tys. ton i 28 mln EUR, odpowiednio o 31% i 49%), do czego przyczyniło się rosyjskie embargo na import niektórych tłuszczów zwierzęcych z UE.
Wolumen eksportu do pozostałych państw trzecich ukształtował się na poziomie z roku poprzedniego (2 tys. ton), a jego wartość spadła z 2 mln EUR do 1 mln EUR. W przypadku krajów UE odnotowano wzrost polskiego eksportu tłuszczów zwierzęcych (do 55 tys. ton i 35 mln EUR, odpowiednio o 28% i 6%).
(1) Podane wyniki eksportu produktów mięsnych z Polski do państw UE i krajów trzecich wyrażono w masie produktu. Zostały obliczone przez analityków ARR na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego, marzec 2015 rok;