Według obliczeń analityków ARR na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w okresie 11 miesięcy 2013 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowychz Polski osiągnął nienotowany dotąd poziom 643 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa) i był o 9% większy niż w tym samym okresie 2012 r. W eksporcie asortymentu drobiowego zdecydowanie dominowało mięso (91% ogółu eksportu wyrażonego w ekwiwalencie mięsa). Do państw UE w okresie styczeń–listopad 2013 r. wywieziono (w wadze produktu) 424 tys. ton mięsa drobiowego wobec 406 tys. ton w tym samym okresie 2012 r., ale udział państw UE w polskim eksporcie tego mięsa zmalał do 81%, z 83% przed rokiem. Największymi odbiorcami mięsa drobiowego z naszego kraju były Niemcy (trafiło tam 95 tys. ton tego mięsa), Czechy (49 tys. ton), Wielka Brytania (46 tys. ton), Holandia (41 tys. ton), Bułgaria (33 tys. ton), Francja (32 tys. ton), Słowacja (30 tys. ton), Litwa (21 tys. ton), Benin (20 tys. ton) i Hongkong (19 tys. ton). W okresie 11 miesięcy 2013 r. do Polski zaimportowano 88 tys. produktów drobiowych (w ekwiwalencie mięsa), o 13% więcej niż w tym samym okresie 2012 r. W imporcie asortymentu drobiowego przeważał żywiec, którego przywieziono 44 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa), o 28% więcej niż przed rokiem.
Żródło: Agencja Rynku Rolnego