Półtusze wieprzowe są ważnym elementem przemysłu mięsnego ze względu na różnorodność otrzymywanych w wyniku ich rozbioru części zasadniczych, jak np.: karkówka, schab, szynka, łopatka, boczek, żeberka czy golonki. Dużą rolę odgrywa w tym procesie właściwie przygotowane po uboju mięso, które ma ogromny wpływ na jakość produktów gotowych min. wędlin.
Firma „MADIKAM” Paweł Mółka z Trzetrzewiny w woj. małopolskim od wielu lat specjalizuje się w uboju oraz sprzedaży półtuszy wieprzowych. Firma prowadzi skup żywca, a ubój prowadzony jest we własnej ubojni. „MADIKAM” oferuje zarówno asortyment wieprzowy, jak i wołowy: półtusze wieprzowe, ośrodki wieprzowe, ćwierci wołowe czy tusze cielęce. Swoje produkty kieruje głównie do zakładów rozbioru mięsa, masarni i dystrybutorów. Produkcja odbywa się pod stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, a wdrożony system HACCP gwarantuje, że pochodzące z firmy „MADIKAM” produkty są bezpieczne.