Polskie półtusze wieprzowe są prawdopodobnie jednymi z najlepszych. Charakteryzują się coraz większą mięsnością, którą doceniają zarówno zakłady zajmujące się rozbiorem, jak i producenci wyrobów z mięsa.
Wieprzowina pozostaje ulubionym mięsem Polaków, ze względu na największe spożycie spośród wszystkich gatunków mięs oraz jej wszechstronne wykorzystanie w gastronomii.
Na temat półtusz wieprzowych rozmawiamy z Cezarym Wojtkowskim – właścicielem ubojni Cezar z województwa mazowieckiego.
Remigiusz Zagraba: System klasyfikacji tusz wieprzowych SEUROP wyróżnia sześć klas półtusz wieprzowych. Jakiej klasy półtusze posiadacie Państwo w ofercie?
Cezary Wojtkowski: W naszej ofercie posiadamy głównie półtusze w najwyższych dwóch klasach, jest to klasa S i E.
R.Z.: Grupą docelową Państwa firmy są zakłady przetwórstwa mięsnego na terenie całej Polski. Na jakie korzyści mogą liczyć odbiorcy, którzy zdecydują się na współpracę z Pana firmą?
C.W.: Największym atutem naszego produktu jest bardzo wysoka jakość mięsa, ale również średnia mięsność dostawy, która jest na poziomie 59%.
Warto również wspomnieć, iż oferowane przez nas półtusze są bardzo świeże, ponieważ produkt wydawany jest na drugi dzień po uboju.
Naszym kontrahentom zapewniamy terminowość dostaw, w ustalonych przez nich godzinach, oraz lojalność w okresach wzmożonego popytu na półtusze i niedoboru trzody chlewnej.
R.Z.: Ostatnio zaobserwowaliśmy podwyżki cen wieprzowiny. Co ma największy wpływ na wahania cenowe i czy w związku z tą sytuacją zamówienia na półtusze uległy zmianom?
C.W.: Nasza firma nastawia się tylko na długo terminową współprace dlatego też spadki ilości zamówień rzadko się zdarzają, staramy sie być elastyczni cenowo i dostosowywać się do rynku.
R.Z.: Z jakich krajów pozyskują Państwo trzodę chlewną i jaki wpływ na jakośc mięsa ma jej pochodzenie ?
C.W.: Trzodę zakupujemy jedynie na terenie naszego kraju , ponieważ zależy nam by zakupiony u nas produkt był najwyższej jakości i z polskiego chowu. Według nas polscy hodowcy oferują najlepsze tuczniki.
R.Z.: Proszę zdradzić, jakie najważniejsze inwestycje zaplanowali Państwo na najbliższe lata?
C.W.: Niedawno zakończyliśmy jedną z naszych inwestycji tj. jeliciarnię. W planach mamy w niedalekiej przyszłości sprzedaż elementów wieprzowych z naszych półtusz.
Ubojnia „Cezar” powstała w 1995 roku. Zajmuje się ubojem trzody chlewnej, sprzedażą półtusz wieprzowych oraz produktów poubojowych.
Zakład po przebudowie został dostosowany do wymogów Unii Europejskiej oraz aktualnych wymagań weterynaryjnych obowiązujących w Polsce. Nowoczesna linia ubojowa, wdrożone systemy HCCP, GMP oraz GHP pozwalają na spełnienie ilościowych oraz jakościowych oczekiwań klientów.