W dn. 15 i 16 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/586, 2015/587, 2015/590 i 2015/591 wpisujące do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) następujące produkty z Portugalii:
- „Chouriça de sangue de Melgaço” – kiełbasa wędzona, produkowana z odpadów surowego mięsa, tłuszczu i krwi wieprzowej;
- „Salpicão de Melgaço” – kiełbasa wędzona, produkowana z mięsa wieprzowego – polędwicy, schabu, szynki i łopatki;
- Chouriça de Carne de Melgaço” – kiełbasa wędzona, produkowana z mięsa wieprzowego – łopatki, słoniny, odpadów mięsa i tłuszczu;
- „Presunto de Melgaço” – szynka wędzona wieprzowa.
Określony obszar geograficzny, na którym produkowane są powyższe wędliny jest ograniczony do gminy Melgaço w północno-zachodniej Portugalii. Warunki naturalne, które cechują tą gminę, tj. klimat kontynentalny z niskimi temperaturami podczas długich zim, umożliwiają przetwarzanie świeżego mięsa i naturalne dojrzewanie w chłodzie i procesie wędzenia. Tradycja hodowli i uboju świń na początku zimy w Melgaço sięga niepamiętnych czasów i jest związana z długotrwałą izolacją gminy.
Źródło: FAMMU/FAPA