Polska, wśród krajów Unii Europejskiej, zajmuje siódme miejsce pod względem wielkości pogłowia bydła, przy utrzymującej się tendencji wzrostowej w liczebności stada. W grudniu 2019 r. krajowe pogłowie liczyło 6 261 tys. szt., o 1,3% więcej niż przed rokiem. Największy wzrost odnotowano w przypadku cieląt – o 2,4%, liczebność młodego bydła w wieku 1–2 lat zwiększyła się o 1,4%, a stado bydła w wieku powyżej 2 lat wzrosło o 0,5%4 .
Chów bydła w Polsce koncentruje się głównie w pasie środkowo-wschodnim kraju. Regionami o największym udziale w całkowitym pogłowiu są trzy województwa: mazowieckie (19%), wielkopolskie (17%) i podlaskie (16%), w których łącznie zlokalizowane jest 52% krajowego pogłowia bydła.
W 2019 r. ograniczony popyt na wołowinę z Polski, wynikający m.in. z zahamowania dostaw do Turcji, miał odzwierciedlenie w mniej korzystnych wynikach notowanych w eksporcie, co m.in. stanowiło czynnik ograniczający rozwój produkcji. Według wstępnych danych GUS w 2019 r. poziom krajowej produkcji wołowiny był o około 1% mniejszy niż w 2018 r. i wyniósł 1 095 tys. ton (567 tys. ton wbc5).