Produkty pochodzenia zwierzęcego - nowe przepisy - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Produkty pochodzenia zwierzęcego - nowe przepisy

Od 1 stycznia 2016 r. w życie wchodzi rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703). Reguluje kwestie wymagań weterynaryjnych dla podmiotów produkujących niewielkie ilości produktów pochodzenia zwierzęcego celem ich sprzedaży konsumentom końcowym. Wprowadza zmiany w zakresie:

- rozszerzenia katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego,

- umożliwienia sprzedaży jaj z gospodarstwa,

- umożliwienia sprzedaży na targowiskach tusz i podrobów grubej lub drobnej zwierzyny łownej,

- umożliwienia sprzedaży produktów w automatach, mlekomatach,

- ustanowienia rocznych limitów sprzedaży,

- określenia wymagań co do jakości wody używanej do produkcji,

- prowadzenia dokumentacji sprzedaży produktów - tygodniowej, miesięcznej,

- zniesienia ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży w przypadku imprez okolicznościowych, takich jak festyny, targi, wystawy oraz kiermasze organizowane w celach wypromowania tych produktów,

- wprowadzenia możliwości tzw. „zbiorczej sprzedaży” w ramach ww. imprez okolicznościowych organizowanych w celu promocji produktów pochodzenia zwierzęcego,

- wprowadzenia wymagań dotyczących przechowywania i usuwania odpadów, a także sposób postępowania z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego oraz inne.

Rozporządzenie nie umożliwia wprowadzenia do obrotu w ramach sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego przetworzonych takich jak  wędliny, sery itp.

 

Źródło: GIW

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.