Od 1 stycznia 2016 r. w życie wchodzi rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703). Reguluje kwestie wymagań weterynaryjnych dla podmiotów produkujących niewielkie ilości produktów pochodzenia zwierzęcego celem ich sprzedaży konsumentom końcowym. Wprowadza zmiany w zakresie:
- rozszerzenia katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego,
- umożliwienia sprzedaży jaj z gospodarstwa,
- umożliwienia sprzedaży na targowiskach tusz i podrobów grubej lub drobnej zwierzyny łownej,
- umożliwienia sprzedaży produktów w automatach, mlekomatach,
- ustanowienia rocznych limitów sprzedaży,
- określenia wymagań co do jakości wody używanej do produkcji,
- prowadzenia dokumentacji sprzedaży produktów - tygodniowej, miesięcznej,
- zniesienia ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży w przypadku imprez okolicznościowych, takich jak festyny, targi, wystawy oraz kiermasze organizowane w celach wypromowania tych produktów,
- wprowadzenia możliwości tzw. „zbiorczej sprzedaży” w ramach ww. imprez okolicznościowych organizowanych w celu promocji produktów pochodzenia zwierzęcego,
- wprowadzenia wymagań dotyczących przechowywania i usuwania odpadów, a także sposób postępowania z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego oraz inne.
Rozporządzenie nie umożliwia wprowadzenia do obrotu w ramach sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego przetworzonych takich jak wędliny, sery itp.
Źródło: GIW