Według styczniowej prognozy Departamentu Rolnictwa USA (USDA) światowa produkcja wieprzowiny w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 114,1 mln ton i będzie o 1,4% większa niż w 2022 r. Największy wzrost produkcji wieprzowiny przewidywany jest w Brazylii (o 1,9%, do 4,4 mln ton)i USA (o 1,8%, do 12,5 mln ton). W Chinach, które są największym światowym producentem trzody chlewnej, produkcja prawdopodobnie nie ulegnie zmianie i wyniesie 55 mln ton, a w Unii Europejskiej może nastąpić jej niewielki spadek (o 0,4%, do 22,6 mln ton).
Globalna produkcja wołowiny w 2023 r. może być nieco (o 0,3%) mniejsza niż w 2022 r. i wynieść 59,2 mln ton, o czym prawdopodobnie zadecyduje jej spadek przede wszystkim w USA (o 6,5%, do 12,1 mln ton), Argentynie (o 3,5%, do 3 mln ton) i UE (o 1,3%, do 6,7 mln ton). Mniejsza produkcja żywca wołowego w ww. krajach nie zostanie zrównoważona 2% wzrostem w Brazylii, do 10,6 mln ton.
Z kolei światowa produkcja kurcząt brojlerów w 2023 r. może osiągnąć 102,9 mln ton, o 1,8% więcej niż w roku 2022. Spośród największych światowych producentów wzrost produkcji kurcząt brojlerów przewidywany jest m.in. w Brazylii (o 3,5%, do 14,7 mln ton), USA (o 1,3%, do 21,3 mln ton), UE (o 0,5%, do 11 mln ton), Meksyku (o 3,0%, do 4,1 mln ton) i Tajlandii (o 3,9%, do 3,4 mln ton). W Chinach produkcja prawdopodobnie utrzyma się na poziomie z roku 2022 i wyniesie 14,3 mln ton.
Źródło: KOWR