Według raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br., w 2013 r. światowa produkcja mięsa wołowego ukształtuje się na poziomie 68,1 mln ton, co oznacza, że będzie o 0,9% większa w stosunku do 2012 r.
W br. więcej wołowiny wyprodukują kraje południowoamerykańskie (Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj). Produkcja w Brazylii osiągnie poziom 9,5 mln ton, co będzie możliwe przede wszystkim dzięki dobrym warunkom pastwiskowym oraz silnemu popytowi, który płynie z rynków zagranicznych. W Azji dalszy wzrost produkcji odnotują Indie (+9,8%), a także Wietnam oraz Korea Południowa. W Chinach produkcja wyniesie 6,5 mln, tj. będzie podobna do poziomu z poprzednich trzech lat. W Afryce, niewiele więcej wołowiny niż przed rokiem wyprodukuje Egipt. Wzrośnie także nieznacznie produkcja tego gatunku mięsa w RPA. W 2013 r. produkcja wołowiny w Stanach Zjednoczonych może obniżyć się o 3,1% do 11,5 mln ton. Będzie to wynik redukcji liczby ubojów bydła. Spadku produkcji wołowiny można także oczekiwać w Kanadzie. W krajach Unii Europejskiej produkcja obniży się o 0,5% do 7,6 mln ton. Dynamika spadku produkcji w tych krajach będzie jednak mniejsza niż w 2012 r., kiedy to wynosiła 4%. W Oceanii wzrost ubojów bydła przyczyni się do zwyżki produkcji wołowiny
zarówno w Australii, jak i w Nowej Zelandii. W 2013 r. zwiększy się także produkcja tego gatunku mięsa w Rosji, natomiast w Japonii pozostanie na relatywnie niezmienionym poziomie 0,5 mln ton.
W 2013 r. do światowego handlu trafi 8,6 mln ton mięsa wołowego, tj. o 4,6% więcej niż w 2012 r. Braki podażowe na wielu rynkach świata będą głównym motorem napędowym handlu. Wzrośnie import tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych (+15%) oraz Kanady, który zrekompensuje luki podażowe na tych rynkach. Import wołowiny do Chin zwiększy się aż o 24% w porównaniu z 2012 r. Będzie to wynik po części przestawienia się niektórych konsumentów z drobiu na inne gatunki mięsa w związku z epidemią ptasiej grypy. Więcej wołowiny sprowadzą także Japonia (+5%), Malezja, oraz Wietnam, mniej zaś Korea Południowa (-8,3%). Mniej wołowiny zaimportuje Rosja (-0,6%) ze względu na wzrost podaży krajowej produkcji. Import do krajów Unii Europejskiej pozostanie na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. W 2013 r. więcej wołowiny wyeksportują Brazylijczycy oraz Australijczycy, odpowiednio o 6,3% oraz 4,1%. Eksport ze Stanów Zjednoczonych obniży się o 1,8%. Zwiększy się za to sprzedaż wołowiny z Nowej Zelandii, Urugwaju, Paragwaju, Meksyku oraz Argentyny. Mniej wołowiny wyeksportują zaś kraje Unii Europejskiej oraz Kanada. W 2013 r. Indie mogą wyeksportować 1,6 mln ton mięsa wołowego (przede wszystkim z wołów) tj. o 15% więcej niż w 2012 r. Eksport ten trafi głównie do krajów azjatyckich (Wietnamu i Malezji), a także do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Outlook