Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z listopada br., w 2013 r. światowa produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie o 1,7% do rekordowego poziomu 114,6 mln ton, podaje FAMMU/FAPA. Prawie dwie trzecie globalnej produkcji wieprzowiny będzie pochodziło z krajów rozwijających się, gdzie spodziewane są najwyższe wzrosty poziomu produkcji (ok. 3%). Najważniejszym regionem pozostanie Azja z ok. 60% udziałem w produkcji światowej. Kraje rozwinięte zanotują natomiast nieznaczne spadki wytwarzania. Chiny – światowy potentat na rynku wieprzowiny, wyprodukują o ok. 3% więcej tego mięsa niż przed rokiem, co będzie stanowiło prawie połowę globalnego poziomu. Wzrostowi produkcji w tym kraju sprzyja rosnący popyt oraz wparcie rządu na rozwój sektora. Również inne kraje azjatyckie zanotują wzrosty produkcji – Korea Płd. (+14%), Filipiny (+3%), Wietnam, Japonia, Tajlandia i Indonezja (po ok. +1%). Zwiększenie poziomu wytwarzania o ok. 1% będzie również miało miejsce w USA i Brazylii, dzięki niższym kosztom pasz i wzrostowi cen żywca. Spadek produkcji o ok. 1% prognozowany jest natomiast u drugiego na świecie producenta – w UE, z uwagi na spadki pogłowia trzody chlewnej po wprowadzeniu w tym roku nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch. W Rosji spodziewany jest 4% wzrost produkcji, czemu sprzyjać będą wsparcie dla gospodarstw wielkotowarowych ze strony rządu oraz spadek cen pasz. FAO prognozuje, że w 2013 r. globalny eksport wieprzowiny obniży się o ok. 2% do 7,4 mln ton, głównie ze względu na ograniczony poziom produkcji wśród największych eksporterów oraz niższy popyt ze strony głównych importerów. Region Azji, który dominuje w światowym imporcie mięsa wieprzowego, zmniejszy zakupy już drugi rok z rzędu, tym razem o 2,4%, w tym m.in. Korea Płd. (-20%) i Japonia (-4%). Tak duży spadek importu przez Koreańczyków jest spowodowany odbudową krajowej produkcji i spadkiem cen po epidemii pryszczycy z 2011 r. Największy światowy importer – Japonia ograniczy natomiast przywóz z uwagi na wzrost produkcji i konkurencję ze strony mięsa drobiu oraz wołowiny. Chiny zwiększa zakupy o 6% ze względu na rosnący popyt, którego nie będzie w stanie zaspokoić produkcja wewnętrzna. Spadek przywozu przez Rosję o ok. 12% będzie spowodowany wzrostem produkcji krajowej, spadkiem cen oraz sanitarnymi restrykcjami w imporcie. Ukraina – po podwojeniu poziomu przywozu w 2012 r., w tym roku ograniczy zakupy o jedną trzecią ze względu na wprowadzone restrykcje handlowe dotyczące chorób zwierząt oraz zdrowia publicznego, które dotyczyły głównie dostaw z Brazylii. Białoruś obniży import o jedną czwartą ze względu na ograniczenia w handlu z Rosją spowodowane epidemią afrykańskiego pomoru świń. Trzech największych światowych eksporterów wieprzowiny (USA, UE i Kanada), stanowiących łącznie trzy czwarte globalnej sprzedaży, obniży w tym roku wysyłki o 4% ze względu na niższe poziomy produkcji. Czwarty globalny eksporter – Brazylia, doświadcza w tym roku trudności ze względu na restrykcje handlowe na kluczowych rynkach, co spowoduje zmniejszenie wysyłek o 2%.