Według prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) z kwietnia br., w 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny obniży się o 1% do 109,3 mln ton. Chińska produkcja obniży się już czwarty rok z rzędu z uwagi na spowolnienie gospodarcze w kraju i ograniczenia w hodowli trzody chlewnej spowodowane nowymi przepisami z zakresu ochrony środowiska. Spadnie również poziom wytwarzania wieprzowiny w UE. Niskie ceny tego gatunku mięsa w 2015 r. zmusiły unijnych producentów do redukcji pogłowia trzody chlewnej. Zwiększy się ponownie produkcja w USA, co odzwierciedla dalszą odbudowę stada po stratach z 2014 r., wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED). Wzrostowi w Brazylii będzie sprzyjał wzmożony eksport. Opłacalność brazylijskiego wywozu rośnie dzięki poprawie dostępu do rynków zagranicznych. Po raz kolejny wzrośnie poziom wytwarzania w Rosji, jednak skala wzrostu będzie niższa niż przed rokiem ze względu na kryzys gospodarczy i konkurencyjne ceny wieprzowiny z importu.
Źródło: FAMMU/FAPA