Prognozy spadku produkcji wieprzowiny w 2013 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Prognozy spadku produkcji wieprzowiny w 2013 r.

Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej, w 2013 r. spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca UE spadnie już trzeci rok z rzędu w wyniku zmniejszenia podaży i wzrostu cen podaje FAMMU/FAPA. W przyszłym roku poziom konsumpcji powinien nieznacznie wzrosnąć, po stabilizacji stanu unijnego pogłowia trzody chlewnej.

Według spisu z maja/czerwca 2013 r., populacja świń w 13 państwach członkowskich, reprezentujących 90% ogółu pogłowia w UE, była o 1,3% niższa niż przed rokiem. Redukcję zanotowano u największych producentów – w Niemczech (-1,6%), Hiszpanii (-2,9%), Danii (-1,2%), Francji (-0,6%) i we Włoszech (-6,6%), a w Holandii liczebność stada była stabilna. Według danych GUS, pogłowie świń w Polsce w lipcu br. było również o 3,9% niższe niż przed rokiem. Populacja loch hodowlanych w UE w czerwcu br. była o 2,4% niższa niż w 2012 r., a największe spadki wystąpiły w Niemczech (-5,4%), Hiszpanii (-6,5%) i w Polsce (-8%). Oznacza to, że producenci nadal dostosowują się do zmienionych przepisów z zakresu dobrostanu świń, wprowadzonych od stycznia 2013 r., które zakazują stosowania kojców pojedynczych dla loch prośnych.

Po raz kolejny obniży się w tym roku unijne pogłowie świń skierowanych do uboju. W pierwszym półroczu 2013 r. liczba ta była o 1,1% niższa niż przed rokiem. Z uwagi na wzrost średniej wagi poubojowej, produkcja spadła tylko o 0,6%. Według ostatnich oszacowań, w drugiej połowie 2013 r. liczba ubojów może być jeszcze niższa, pomimo poprawy marży producenckiej na skutek spadku cen pasz i wzrostu cen żywca. Spowoduje to redukcję tegorocznej produkcji wieprzowiny w UE o 1,2% wobec 2012 r. Poziom wytwarzania powinien wrosnąć już w 2014 r., po zakończeniu procesów adaptacji do nowych przepisów z zakresu dobrostanu. Na skutek ograniczonej podaży, wzrostu popytu w okresie letnim, ceny wieprzowiny w UE rosły od czerwca br. i w sierpniu sięgnęły 190 EUR/100 kg wagi poubojowej, czyli poziom porównywalny z rekordem z września 2012 r.

Ograniczona podaż wpłynie na zmniejszenie unijnego eksportu wieprzowiny w 2013 r. Rosja utrzyma pozycję największego odbiorcy, z udziałem ok. jednej piątej w całości wywozu z UE. Obawy Rosjan co do stosowania hormonu wzrostu raktopaminy przez producentów z USA i Kanady sprzyjają unijnym eksporterom. Drugim rynkiem zbytu dla wieprzowiny z UE stają się powoli Chiny. W pierwszej połowie 2013 r. na rynek chiński wywieziono z UE ok. 333 tys. ton mięsa wieprzowego, o ponad jedną trzecią więcej niż przed rokiem.

 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.