16 września podczas międzynarodowych targów spożywczych World Food Moscow 2014, w siedzibie Ambasady RP w Moskwie, odbyło się seminarium branżowe pt. „Potencjał eksportowy polskich specjalności żywnościowych” podaje ARR. Seminarium zostało zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego wspólnie z Wydziałem Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Moskwie w ramach Branżowego Programu Promocji Branży Polskich Specjalności Żywnościowych. Na seminarium obecnych było ponad 100 gości z Polski i z zagranicy.
Zgromadzonych gości powitał Pan Marek Ociepka Radca - Minister, Kierownik Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji w Moskwie wraz z Panem Bartłomiejem Kuliszem, Zastępcą Dyrektora Biura Współpracy Międzynarodowej ARR, który w dalszej części przedstawił wykład na temat polskiego potencjału eksportowego branży rolno – spożywczej.
Podczas seminarium część firm zaprezentowało swoje oferty i zaprosiło do odwiedzenia swoich stoisk podczas trwających targów World Food Moscow.
Wśród zaprezentowanych firm były:
- Interfiber Sp. z o.o.
- CSI Słowianka
- Twój Owoc Sp. z o.o.
- Bakalland S.A.
- Kaskat Ltd.
Jako podsumowanie spotkania Pan Bartłomiej Kulisz zachęcił do uczestnictwa w wydarzeniach organizowanych w Polsce tj. imprez targowo – wystawienniczych Polagra Food w Poznaniu oraz World Food Warsaw w Warszawie.
Seminarium towarzyszyły rozmowy b 2b oraz degustacja polskich specjalności żywnościowych. Zagraniczni i polscy goście mogli delektować się polskimi produktami dostarczonymi przez firmy biorące udział w Branżowym Programie Promocji Branży Polskich Specjalności Żywnościowych. Wszyscy uczestnicy seminarium mogli również spróbować potraw kuchni polskiej podczas uroczystej kolacji zorganizowanej przez Wydział Promocji Handlu i Inwestycji w Moskwie