Według najnowszego raportu FAO z czerwca br., w 2016 r. światowa produkcja mięsa ogółem zwiększy się o nieco ponad 1 mln ton lub 0,3%, i wyniesie 320,7 mln ton. Wzrośnie przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie zaś
w Chinach, Australii oraz w RPA. Siłą napędową tego niewielkiego wzrostu produkcji ogółem będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost produkcji o 1,1% do 116,2 mln ton), a także wołowego (wzrost produkcji o 0,8% do 68,4 mln ton) i owczego (wzrost produkcji o 0,7% do 14,1 mln ton). Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,7% do 116,4 mln ton. Jak prognozują eksperci z FAO,
w 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,6 mln ton mięsa (9,6% światowej produkcji mięsa), tj. o 2,8% więcej niż przed rokiem. Dynamika tego wzrostu będzie nieco tylko większa niż przed rokiem (+2,7%). W br. do światowego handlu trafi przede wszystkim więcej wieprzowiny (wzrost
o 4,4%), drobiu (wzrost o 3,5%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 1,3%), mniej zaś mięsa owczego (spadek o 3,2%). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (41,5% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (30,4% udział), wieprzowinę (24,5% udział) oraz mięso owcze (2,9% udział).
Źródło: FAMMU/FAPA