Według badań GUS w 2018 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 7111,5 tys. ton, odnotowując tym samym wzrost w stosunku do 2017 r. o 3,7%; mleko – 13767,8 mln litrów, czyli o 3,5% więcej w porównaniu do 2017 r.; jaja kurze – 11814,3 mln sztuk, co wskazuje na wzrost o 7,4% w odniesieniu do poprzedniego roku.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 484,8 kg, a mleka 939 litrów wobec odpowiednio 469,0 kg oraz 910 litrów w 2017 r.
W roku ubiegłym średnia roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5747 litrów i w stosunku do 2017 r. wzrosła o blisko 1,1% (o 60 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 0,5 % i wynosiła 217 sztuk od jednej nioski, natomiast wydajność wełny od 1 owcy utrzymała się na poziomie z poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.
Źródło: GUS
Partner portalu