Jak podaje AgraEurope 19 lipca władze UE podjęły decyzję o wycofaniu ostatnich refundacji eksportowych na mrożone tuszki kurczaka poza UE. Do tej pory podmioty eksportujące te partie mięsa drobiowego gł. na Bliski Wschód i do Wspólnoty Niepodległych Państw (Białoruś, Rosja i Ukraina) otrzymywały dopłaty eksportowe w wysokości 10,85 Euro/100kg. Po wycofaniu dopłat dla eksportu jaj i mięsa wieprzowego, dopłaty do mrożonych tuszek kurczaka były ostatnimi instrumentami wspierającymi wywóz produktów mięsnych poza UE. Jednak zgodnie z postanowieniami niedawno przeprowadzonej reformy Wspólnej Polityki Rolnej (WPR), która promuje większe urynkowienie sektora rolnego UE, refundacje eksportowe od 2014 r. mogą być używane wyłącznie w sytuacji wystąpienia załamania na rynku, np. nagłego spadku cen, zwiększonej wyraźnie podaży, itp.
Obecne prognozy na rynku wskazują na poprawienie się sytuacji producentów żywca w kolejnych miesiącach. Wynika to głównie z obecnych wysokich cen mięsa jak również zapowiadanych obniżek cen pasz (głównego elementu kosztów całkowitych produkcji żywca). Dane o eksporcie poza UE również wskazują na stały, pozytywny trend w wywozie mięsa drobiowego na rynki pozaunijne. Zatem nie stwierdzono przesłanek za utrzymaniem dotychczasowych instrumentów.
Warto wspomnieć, że refundacje eksportowe zostały początkowo wprowadzone w latach 70-tych. Od tamtej pory wiele grup produktów mięsnych korzystało z refundacji, jednak w przeciągu ostatnich lat były one stopniowo wycofywane. Dla drobiu oznaczało to zmniejszenie dopłat z 32,5 Eur/100kg do 21,7 Eur/100kg w październiku 2012 r. a następnie do 10,85 Eur/100kg w styczniu 2013 roku. Co ciekawe, na przestrzeni lat głównym beneficjentem tych instrumentów była Francja, która eksportowała średnio 95% wolumenu produktów uprawnionych do otrzymania refundacji eksportowych. Dodatkowo wiemy, że w okresie 1 lipiec 2012 do 30 czerwca 2013 r. wywieziono ok. 265 tys. Ton mięsa drobiowego, które korzystało z tych instrumentów wsparcia. Wiązało się to z przyznaniem podmiotom eksportującym drób kwoty ok. 55,4 mln Euro. Wydaje się, że decyzja władz UE o wycofaniu refundacji nie powinna wpłynąć na kształtowanie się cen drobiu na rynku unijnym, a obecne czynniki fundamentalne powinny powoli oddziaływać w kierunku stabilizacji cen na terenie UE.
Zródło: Bank BGŻ