Wysoki poziom cen bydła na rynku australijskim nie wpłynął na redukcję dynamiki wzrostu eksportu mięsa wołowego w lutym br., informuje FAMMU/FAPA.
W omawianym okresie Australijczycy wyeksportowali 106,1 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o prawie 6% więcej niż przed rokiem oraz najwięcej dla tego miesiąca w prowadzonych statystykach. Stany Zjednoczone okazały się ponownie największym rynkiem zbytu na australijską wołowinę. W lutym br. Australijczycy wysłali w tym kierunku 37,8 tys. ton mięsa wołowego, tj. 60% więcej niż przed rokiem.
Zwiększyły się także wysyłki australijskiej wołowiny do Japonii (o 10%) oraz do Kanady (o 36%). Dla porównania eksport do Chin obniżył się o 25% do około 9,9 tys. ton, natomiast wywóz do Indonezji skurczył się o 29% do 4,3 tys. ton. Wysyłki do Korei Południowej pozostały na relatywnie stałym poziomie, wynosząc 12,2 tys. ton, natomiast eksport do krajów Bliskiego Wschodu obniżył się o 23% do 3,9 tys. ton. Trzeba podkreślić, że wzrost eksportu australijskiej wołowiny w lutym br. był w dużej mierze wynikiem zwiększonej liczby ubojów bydła na tym rynku.