17 lipca 2023 r. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa odbyło się spotkanie z chińską firmą zainteresowaną współpracą z polskimi producentami i eksporterami wołowiny. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz firm polskiej branży mięsnej. Spotkanie prowadziła Magdalena Rowińska, p.o. Dyrektora Departamentu Wsparcia Eksportu KOWR.
Strona chińska zniosła zakaz eksportu z Polski do Chin mięsa wołowego bez kości, pochodzącego od bydła do 30 miesiąca życia. W związku z powyższym, 23 czerwca b.r. podczas oficjalnej wizyty delegacji Generalnej Administracji Celnej Chin (GACC) w Polsce, pomiędzy Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi a GACC podpisany został protokół, który reguluje warunki eksportu mięsa wołowego z Polski na rynek Chin. Ustalono, że przesyłkom mięsa wołowego na rynek chiński będzie towarzyszyć „Świadectwo zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do eksportu do Chińskiej Republiki Ludowej”. Kolejnym etapem procedury otwierania rynku chińskiego dla polskiej wołowiny jest rejestracja zakładów sektora mięsa wołowego w systemie CIFER Single Window.
Podczas spotkania w KOWR przedstawicielom polskiej branży mięsnej przedstawione zostały praktyczne informacje dotyczące eksportu produktów spożywczych na rynek Chin oraz zasady funkcjonowania specjalnej strefy ekonomicznej Ningbo, która istnieje od 1992 r. i jest jedną z kilkunastu tego typu stref znajdujących się na terenie Chin. Strefa Ningbo korzysta ze specjalnych ułatwień celnych, jest też jednym z największych portów morskich na świecie. Obecni na spotkaniu przedstawiciele polskich firm przedstawili stronie chińskiej potencjał eksportowy polskiej wołowiny oraz opowiedzieli o działalności swoich przedsiębiorstw, w tym prowadzonej już współpracy handlowej z kluczowymi azjatyckimi importerami żywności, takimi jak Japonia czy Hongkong.
Źródło: KOWR