W czwartek, 18 kwietnia sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z LYU Weihong, wiceminister Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) – instytucji odpowiedzialnej za dostęp importowanej żywności do rynku chińskiego. Podczas spotkania omówiono najważniejsze postulaty dotyczące poszerzenia możliwości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Chin.
Wiceminister Jacek Czerniak zwrócił uwagę na kwestię uznania przez władze Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL) regionalizacji w zakresie grypy ptaków i wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego, z uwzględnieniem tej zasady.
– Zasada regionalizacji w stosunku do polskiego mięsa drobiowego jest przestrzegana na najbardziej wymagających rynkach, a polski drób jest eksportowany do krajów i regionów na całym świecie – dodał sekretarz stanu.
Wiceminister Czerniak przypomniał też, że 5 kwietnia br. Polska odzyskała status kraju wolnego od grypy ptaków.
– Polska jest liderem produkcji drobiu w Unii Europejskiej. Jestem przekonany, że przywrócenie eksportu polskiego mięsa drobiowego na rynek chiński przyniesie obustronne korzyści – podkreślił wiceminister Jacek Czerniak.
Wiceminister LYU Weihong potwierdziła, że strona chińska jest gotowa do pogłębiania dwustronnej współpracy i działań na rzecz zwiększania importu produktów rolno-spożywczych z Polski.
Strony uzgodniły intensyfikację prac nad przywróceniem eksportu polskiego mięsa drobiowego do ChRL oraz nad zakończeniem procedur dostępowych dla innych produktów.
Przedstawiciele polskiego resort rolnictwa i rozwoju wsi zorganizowali również dla delegacji GACC wizytę w jednym z polskich zakładów przetwórstwa mięsa drobiowego. Jej celem było zaprezentowanie przedstawicielom chińskich władz standardów bezpieczeństwa żywności obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej.
Źródło: MRiRW