Rynek bydÅ‚a miÄ™snego w BuÅ‚garii nie jest jeszcze dobrze zorganizowany, i nie istniejÄ… żadne ugruntowane tendencje w hodowli bydÅ‚a. Jednak obraz ten stopniowo siÄ™ zmienia, i coraz wiÄ™ksza liczba inwestorów widzi możliwoÅ›ci odniesienia korzyÅ›ci z produkcji bydÅ‚a. Tym niemniej caÅ‚y rynek miÄ™sa woÅ‚owego w BuÅ‚garii nie funkcjonuje zbyt dobrze, a produkowane miÄ™so nie jest wystarczajÄ…co atrakcyjne dla przetwórców z rynku wewnÄ™trznego. Na przestrzeni ostatnich lat branża przetwórcza w BuÅ‚garii dokonaÅ‚a skoku technologicznego, dokonujÄ…c standaryzacji produkcji. Tymczasem miÄ™so pochodzÄ…ce z rodzimej produkcji nie jest towarem zbyt wyrównanym pod wzglÄ™dem wymagaÅ„ jakoÅ›ciowych. Jest to zasadniczy powód, dla którego 70% woÅ‚owiny na rynku buÅ‚garskim pochodzi z importu z rynków zagranicznych. Obraz ten jednak ulega zmianom wraz z napÅ‚ywem nowych technologii do sektora. Wzrost jakoÅ›ci produkowanego miÄ™sa powinien wpÅ‚ynąć na zwiÄ™kszenie zainteresowania klientów krajowych. BiorÄ…c także pod uwagÄ™ rosnÄ…cy popyt na woÅ‚owinÄ™ na rynku Å›wiatowym, istnieje duża szansa zwiÄ™kszenia eksportu tego gatunku miÄ™sa z BuÅ‚garii, gdyż w przeciwieÅ„stwie do wielu unijnych producentów, wytwórcy buÅ‚garscy sÄ… w stanie zaoferować miÄ™so porównywalnej jakoÅ›ci, ale po niższej cenie.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA