Rynek bydła mięsnego w Bułgarii nie jest jeszcze dobrze zorganizowany, i nie istnieją żadne ugruntowane tendencje w hodowli bydła. Jednak obraz ten stopniowo się zmienia, i coraz większa liczba inwestorów widzi możliwości odniesienia korzyści z produkcji bydła. Tym niemniej cały rynek mięsa wołowego w Bułgarii nie funkcjonuje zbyt dobrze, a produkowane mięso nie jest wystarczająco atrakcyjne dla przetwórców z rynku wewnętrznego. Na przestrzeni ostatnich lat branża przetwórcza w Bułgarii dokonała skoku technologicznego, dokonując standaryzacji produkcji. Tymczasem mięso pochodzące z rodzimej produkcji nie jest towarem zbyt wyrównanym pod względem wymagań jakościowych. Jest to zasadniczy powód, dla którego 70% wołowiny na rynku bułgarskim pochodzi z importu z rynków zagranicznych. Obraz ten jednak ulega zmianom wraz z napływem nowych technologii do sektora. Wzrost jakości produkowanego mięsa powinien wpłynąć na zwiększenie zainteresowania klientów krajowych. Biorąc także pod uwagę rosnący popyt na wołowinę na rynku światowym, istnieje duża szansa zwiększenia eksportu tego gatunku mięsa z Bułgarii, gdyż w przeciwieństwie do wielu unijnych producentów, wytwórcy bułgarscy są w stanie zaoferować mięso porównywalnej jakości, ale po niższej cenie.
Źródło: FAMMU/FAPA