W styczniu br. w Polsce notowano spadek cen bydła młodego natomiast wzrost cen bydła dorosłego. Średnia cena „na bramie” ubojni żywca wołowego ogółem w analizowanym miesiącu wyniosła 11,54 zł/kg masy poubojowej ciepłej (mpc) (5,85 zł/kg w.ż.) i była o 3,5% niższa niż przed miesiącem i o 2,0% niższa niż przed rokiem.
W stosunku do grudnia ub.r. oprócz krów, spadły ceny wszystkich kategorii bydła. Najbardziej potaniało młode bydło w wieku 8-12 m-cy [Z] o 5,1% do 12,39 zł/kg mpc, następnie byki w wieku 12-24 m-ce [A] o 2,4% do 12,76 zł/kg mpc oraz najmniej jałówki [E] o 0,6% do 12,20 zł/kg mpc. Natomiast cena krów [D] wzrosła o 2,8% do 9,49 zł/kg mpc.
W stosunku do stycznia roku ubiegłego cena młodych byków w wieku 12-24 m-ce [A] wzrosła o 0,9% a ceny krów [D] i jałówek [E] spadły odpowiednio o 2,8% i o 0,5%.
Dla wszystkich kategorii bydła najwyższe ceny notowane były w makroregionach południowym i centralnym natomiast najniższe w makroregionie północnym (różnice cen sięgały 1,20 zł/kg mpc).
CENY SKUPU
W styczniu br. cena skupu (płacona producentom) za żywiec wołowy ogółem wyniosła 5,99 zł/kg wagi żywej. W stosunku do poprzedniego miesiąca cena skupu wzrosła nieznacznie o 4,2%, czyli o 0,24 zł/kg, natomiast w stosunku rocznym spadła o 2,9%, tj. o 0,18 zł/kg.
PROGNOZA CEN SKUPU
Zespół Ekspertów powołany przez Prezesa Agencji rynku Rolnego biorąc pod uwagę bieżącą sytuację na rynkach rolnych przewiduje na I połowę 2015 roku następujący poziom cen na rynku wołowiny.
CENY TARGOWISKOWE
W styczniu br. ceny cieląt w handlu targowiskowym były stabilne i zawierały się miedzy 10,54 a 10,68 zł/kg w.ż. Średnia cena w miesiącu wyniosła 10,62 zł/kg w.ż. i była praktycznie na poziomie grudnia ub.r. natomiast o 7,3% niższa niż przed rokiem. Średnia cena krów wybrakowanych wyniosła 4,10 zł/kg w.ż. i była o 11,7% wyższa niż przed miesiącem lecz o 7,0% niższa niż przed rokiem. Graficzny obraz cen bydła na targowiskach przedstawiono poniżej.
HANDEL ZAGRANICZNY W POLSCE
W styczniu 2015r. wolumen eksportu ogółem bydła żywego wyrażony w tonach wyniósł 1,55 tys. ton wagi żywej i w porównaniu do stycznia roku 2014 spadł o 25,8 %. Odbiorcą zwierząt żywych były głównie kraje UE, do których wyeksportowano wg masy ok. 85,4% bydła żywego. Wolumen eksportu ogółem mięsa wołowego świeżego i mrożonego w styczniu 2015r. wyniósł 23,7 tys. ton z czego 8,1% (1,9 tys. ton) stanowił eksport do krajów spoza UE. W porównaniu z rokiem poprzednim Polska wyeksportowała o 15,4% więcej mięsa ogółem. Udział mięsa świeżego stanowił prawie 79,0% a głównymi jego odbiorcami były Włochy (6,6 tys. ton), Niemcy (2,9 tys. ton), Holandia (2,2 tys. ton), Hiszpania (ok. 1,37 tys. ton) i Wielka Brytania (0,77 tys. ton), - do których łącznie wyeksportowano 73,6% świeżej wołowiny.
IMPORT
Import ogółem bydła żywego w styczniu 2015 roku wyniósł 2,6 tys. ton i był o 5,4% niższy niż w styczniu roku 2014. Importowane bydło pochodziło w całości z krajów UE, a zakupy na Słowacji (2638 szt.), na Litwie (1729 szt.), we Włoszech (1182 szt.), w Niemczech (957 szt.), i na Łotwie (801 szt.) stanowiły łącznie 81,6% całego importu.
W styczniu br. roku Polska zaimportowała 2,1 tys. ton mięsa wołowego świeżego i mrożonego, z czego tylko 0,3% z krajów spoza UE. Najwięcej mięsa świeżego zaimportowano z Czech (764 tony), z Niemiec (501 ton), z Litwy (196 ton) i z Irlandii (147 ton), tj. łącznie 88,4%, natomiast mięsa mrożonego z Irlandii (81 ton), z Czech (49 ton), z Włoch (42 tony), z Niemiec (39 ton), z Wielkiej Brytanii (26 ton) i z Holandii (4 tony), tj. łącznie 66,2%.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi