Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR na polskim rynku w 11. tygodniu br. (9–15.03.2020 r.) dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali przeciętnie 6,47 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 50% droższy niż przed rokiem.
Wieprzowina taniała również w UE.W dniach 9–15.03.2020 r. cena świń rzeźnych klasy E średnio w UE wyniosła 194,45 EUR/100 kg i była o 0,5% niższa niż tydzień wcześniej, aleo 5% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku unijna wieprzowina podrożała o 40%. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 195,74 EUR/100 kg, o około 1% wyższym niż średnio w UE, ale o 4% niższym niż w Niemczech oraz o 5% niższym niż w Danii.
Z kolei na krajowych targowiskach, po dwutygodniowym spadku, nastąpił ponowny wzrost cen prosiąt. W dniach 9–15.03.2020 r. za jedno prosię płacono przeciętnie 270,50 zł, o 2% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 5% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie prosięta były o 67% droższe niż przed rokiem.
W Polsce w dniach 9–15.03.2020 r. w zbycie odnotowano niewielki spadek cen wieprzowiny. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,38 zł/kg wobec 9,39 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze były o 7,5% droższe niż przed miesiącem oraz o 47% droższe w odniesieniu do notowań sprzed roku.