Zakład Mięsny Poliwczak został laureatem tegorocznego konkursu Śląski Znak Jakości w branży spożywczej. Został wybrany spośród dziewięciu podmiotów ubiegających się o ten tytuł.
Kapituła konkursu wyłoniła wyroby spożywcze o szczególnie wysokiej jakości. Jego intencją jest zwiększanie konkurencyjności w produkcji żywności, a także tworzenie nowych więzi, pomysłów i działań w branży.
Jak mówił wojewoda Zygmunt Łukaszczyk „ warto promować sprawy zapominane czasem w codziennym tempie życia – dobre, rodzime produkty produkowane przez mieszkańców regionu”
Kiełbasa śląska, szynkowa, głogowska, parówkowa, pasztet kremowy i frankfurterki zostały poddane ocenie pod kątem organoleptycznym oraz technologicznym. Niemałe znaczenie miała również tradycja. To właśnie te produkty zostały wyróżnione marką Śląski Znak Jakości.
Po raz kolejny Zakład Mięsny POLIWCZAK podjął próbę udowodnienia, iż to właśnie śląska żywność jest wysoce pozycjonowana na rynku i może konkurować z żywnością pochodzącą z innych obszarów Polski oraz z zagranicy, w tym z innych krajów Unii Europejskiej.
Silne podstawy tradycyjnej produkcji Zakładu Mięsnego Poliwczak w połączeniu z myślą przewodnią, która przyświeca właścicielom od początku istnienia firmy, pozwala na dalszy rozwój według zasady - „TEN ZNAK TO DOBRY SMAK”.
Czytaj także:
1. Metka wędzona Poliwczak nagrodzona znakiem Doceń Polskie
2. Kiełbasa tradycyjna, czyli Kiełbasa mysłowicka krucha- śląskie
Szczegółowe informacje o Zakładzie Mięsnym Poliwczak klikając tutaj.