W grudniu 2016 r. indeks światowych cen żywności FAO obniżył się wobec zmienionej wartości z listopada o 0,1% (0,1 pp.) do 171,8 pkt. Wobec grudnia 2015 r. żywność podrożała
o 12%. Notowania rosły systematycznie od początku ubiegłego roku, jedynie w lipcu i w grudniu miał miejsce nieznaczny spadek. W ostatnim miesiącu roku spadły najbardziej ceny cukru (-8,6%), a także nieznacznie mięsa (-1,1%).
W całym 2016 r. średni indeks cen żywności FAO wyniósł 161,6 pkt i był o 1,5% niższy niż rok wcześniej i najniższy od 2009 r. Żywność na świecie potaniała już piąty rok z rzędu. W 2016 r. obniżyły się ceny zbóż (-10%), mięsa (-7%) i artykułów mleczarskich (-4%).
W sektorze mięsnym spadły w grudniu najbardziej ceny mięsa owczego i wołowiny, natomiast wieprzowina i drób potaniały nieznacznie. Notowania mięsa ogółem były o 7,7% wyższe niż przed rokiem. W całym 2016 r. obniżyły się najbardziej notowania mięsa drobiu i wołowiny.
Źródło: FAMMU/FAPA