W 2014 r. Japonia zaimportowała 518,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 3% mniej niż rok wcześniej. Import mięsa chłodzonego zwiększył się o 3% do 219,2 tys. ton, mrożonego zaś obniżył się o 7% do 299,5 tys. ton. Dostawy tego gatunku mięsa ogółem z Australii zmniejszyły się o 2% do 280,8 tys. ton, informuje FAMMU/FAPA.
Wzrósł przywóz z Antypodów mięsa chłodzonego (o 8% do 125,5 tys. ton), obniżył się natomiast import mrożonej wołowiny (o 9% do 155,4 tys. ton). Przyczyną spadku dostaw australijskiej wołowiny do Japonii był wzrost konkurencji ze strony amerykańskich dostawców. W minionym roku Japonia sprowadziła z USA łącznie 188,7 tys. ton wołowiny, tj. o 1% więcej niż w 2013 r. Import chłodzonej wołowiny (83,5 tys. ton) ze Stanów Zjednoczonych był o 3% mniejszy niż przed rokiem, wzrósł natomiast przywóz mrożonego mięsa o 5% do 105,2 tys. ton. Ponadto w minionym roku Japonia sprowadziła 24,1 tys. ton mięsa wołowego z Nowej Zelandii, tj. o 18% mniej niż rok wcześniej. Dla porównania przywóz tego gatunku mięsa z Kanady zwiększył się o 11% do 14,1 tys. ton.