3 marca 2016 r. w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się kolejne spotkanie w sprawie działań, jakie mogą być podjęte celem pomocy producentom świń znajdującym się w strefach objętych restrykcjami weterynaryjnymi, w szczególności producentom, którzy znaleźli się w rozszerzonej strefie objętej ograniczeniami. Podczas spotkania omówiono problemy, z jakimi borykają się producenci i hodowcy świń, zwłaszcza w obszarze objętym ograniczeniami (tzw. strefie czerwonej) oraz działania możliwe do podjęcia w celu poprawy tej sytuacji. Producenci poinformowali, że mają problemy ze sprzedażą żywca, a jedyny zakład ze strefy dotychczas skupujący wstrzymał się z uwagi na problemy ze sprzedażą mięsa. Pojawiły się też informacje, że w strefie żółtej (strefa I, obszar ochronny) oraz na obszarze całego województwa podlaskiego także występują problemy ze zbytem świń, jednak nie wynikają one z restrykcji administracyjnych.
W ocenie resortu konieczne jest zatem pilne rozwiązanie problemu ze skupem. Uzgodniono, że wsparcie powinno dotyczyć gospodarstw produkujących na rynek, nie na własne potrzeby.
W szczególności wsparcie na budowę infrastruktury w postaci ogrodzeń powinno być przeznaczone dla większych gospodarstw, produkujących od 50 sztuk świń. Konieczne jest również opracowanie programu wsparcia finansowego polegającego na udzieleniu dopłat do każdej świni celem zrekompensowania niższych cen sprzedaży. W tej sprawie złożony został już wniosek do Komisji Europejskiej o przyznanie nadzwyczajnych środków wsparcia.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi