Na rynku krajowym w dniach 3–9.06.2024 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, tak jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 7,62 zł/kg. Były to ceny o blisko 3% wyższe niż przed miesiącem, ale o 15% niższe niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 221,17 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu, o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 9% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 231,84 EUR/100 kg, o 5% wyższym niż średnio w UE i m.in. o 23,5% wyższym niż w Niderlandach, o 5,5% wyższym niż w Hiszpanii i nieco (o 0,3%) wyższym niż w Niemczech.
W analizowanym tygodniu ceny zbytu mięsa wieprzowego uległy niewielkiej korekcie w górę. W zakładach mięsnych za półtusze wieprzowe płacono średnio 11,00 zł/kg, o 6 gr/kg więcej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o około 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 15% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR