Stabilne ceny skupu indyków w styczniu 2015 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Stabilne ceny skupu indyków w styczniu 2015 roku

 

TENDENCJE CENOWE

według danych

Głównego Urzędu Statystycznego

 

 

Krajowe ceny skupu żywca (bez VAT)

W styczniu 2015 r. kontynuowany był spadek średnich cen skupu trzody chlewnej i kurcząt oraz wzrost cen skupu bydła. W styczniu 2015 r. (według informacji GUS) trzodę chlewną skupowano przeciętnie po 4,05 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim miesiącu i o 20% taniej niż rok wcześniej.

Za żywiec wieprzowy w skupie najmniej otrzymywali producenci z woj. pomorskiego (3,91 zł/kg) i podlaskiego (3,92 zł/kg), a najwięcej producenci z woj. zachodniopomorskiego (4,29 zł/kg) i dolnośląskiego (4,16 zł/kg). W styczniu 2015 r. średnia cena skupu bydła ogółem (bez cieląt) ukształtowała się na poziomie 5,99 zł/kg i była o 4% wyższa niż w grudniu 2014 r., ale o 3% niższa niż w styczniu 2014 r.

Za młode bydło płacono 6,32 zł/kg, o 4% więcej niż miesiąc wcze-śniej, ale o 1% mniej niż przed rokiem. Żywiec wołowy najtaniej skupowano od producentów z woj. lubuskiego (5,38 zł/kg) i mazowieckiego (5,52 zł/kg), a najdrożej od producentów z woj. lubelskiego (6,95 zł/kg) i świętokrzyskiego (6,36 zł/kg).

W styczniu 2015 r. (zgodnie z informacją GUS) przeciętna cena skupu drobiu wyniosła 3,91 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim miesiącu. Jednocześnie cena ta była nieznacznie wyższa od notowanej przed rokiem. Zakłady drobiarskie objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w styczniu 2015 r. za kurczęta brojlery płaciły przeciętnie 3,42 zł/kg, o 1% mniej niż w grudniu 2014 r. i o 3% mniej niż w styczniu 2014 r.

Indyki skupowano po 5,91 zł/kg, o 1% taniej niż miesiąc wcześniej, ale o 4% drożej niż przed rokiem. W lutym 2015 r. w Polsce odnotowano wzrost cen zakupu większości gatunków żywca rzeźnego.

Średnia cena trzody chlewnej (według ZSRIR MRiRW) była o 9% wyższa niż w styczniu 2015 r., bydła – o 4%, a kurcząt – o 1%. Cena indyków natomiast nie ulegała zmianie.

 

Krajowe ceny zbytu mięsa (bez VAT)

W styczniu 2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem ZSRIR MRiRW półtusze wieprzowe zbywały przeciętnie po 5,99 zł/kg, o 4% taniej niż w grudniu 2014 r. oraz o 17,5% taniej niż w styczniu 2014 r. Średnia cena zbytu ćwierćtusz wołowych osiągnęła poziom 12,41 zł/kg, o 0,5% wyższy niż w poprzednim miesiącu, ale o 1% niższy niż przed rokiem.

Tuszki kurcząt (z szyjami) sprzedawano po 5,17 zł/kg, o 2% taniej niż miesiąc wcześniej i o 5% taniej niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano przeciętnie po 8,88 zł/kg, o 7,5% taniej niż w poprzednim miesiącu, ale o 3% drożej niż przed rokiem.

W lutym 2015 r. w zbycie, podobnie jak w skupie, dominował wzrost cen. Obniżeniu uległy jedynie ceny tuszek indyków. Średnia cena zbytu półtusz wieprzowych była o 4% wyższa niż w styczniu 2015 r., ćwierćtusz wołowych – o 1%, a tuszek kurcząt – o 3%. Cena zbytu tuszek indyczych spadła o 2%.

 

Opłacalność produkcji trzody chlewnej w Polsce 

W styczniu 2015 r. opłacalność produkcji żywca wieprzowego w efekcie spadku jego cen uległa dalszemu niewielkiemu pogorszeniu. Przeciętna relacja cen skupu trzody chlewnej do targowiskowych cen jęczmienia (według GUS) wyniosła 5,6:1 wobec 5,8:1 w grudniu 2014 r. i 5,9:1 w styczniu 2014 r. W lutym 2015 r. w Polsce odnotowano poprawę opłacalności produkcji trzody chlewnej.

 

Ceny prosiąt

Słabnąca opłacalność chowu świń przyczyniła się do spadku cen prosiąt. W styczniu 2015 r. (według GUS) w Polsce na targowiskach za jedno prosię płacono średnio 153 zł, o 1% mniej niż w grudniu 2014 r. i o 10% mniej niż w styczniu 2014 r.

W dniach 23.02 – 1.03.2015 r. na krajowych targowiskach objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW za prosięta płacono przeciętnie 152 zł za sztukę, o 0,5% więcej niż miesiąc wcześniej, ale o 5% mniej niż przed rokiem. Krajowa cena prosiąt wyrażona w walucie unijnej wynosiła 36,48 EUR za sztukę. W UE w ostatnim tygodniu lutego 2015 r. (zgodnie z informacją KE) za jedno prosię uzyskiwano przeciętnie 42,42 EUR, o 16% więcej niż przed miesiącem, ale o 16,5% mniej niż rok wcześniej. W Holandii za prosięta otrzymywano średnio 27,50 EUR za sztukę, w Danii – 37,51 EUR, a w Niemczech – 46,00 EUR.

 

Ceny żywca i mięsa w Unii Europejskiej

W drugiej połowie 2014 r. i na początku 2015 r. ceny trzody chlewnej obniżały się niemal w całej UE. W styczniu 2015 r. spadek cen zakupu żywca wieprzowego nastąpił w 25 państwach członkowskich, a nigdzie nie odnotowano wyraźnego wzrostu tych cen. Przeciętna cena świń rzeźnych w UE (zgodnie z informacją KE) ukształtowała się na poziomie 129,83 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 4% niższa niż w poprzednim miesiącu oraz o 19% niższa niż przed rokiem.

Krajowa cena zakupu żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 126,20 EUR/100 kg. Mniej niż w Polsce za świnie rzeźne klasy E płacono: w Holandii, w Belgii, we Francji, w Danii, na Łotwie oraz w Hiszpanii. W lutym 2015 r., podobnie jak w Polsce, ceny trzody chlewnej wzrosły także w innych państwach członkowskich.

W dniach 23.02 – 1.03.2015 r. w UE żywiec wieprzowy klasy E kupowano średnio po 142,96 EUR za 100 kg, o 10% drożej niż przed miesią- cem. Krajowa cena żywca klasy E wyniosła 147,43 EUR za 100 kg. Trzodę chlewną najtaniej (po 127,14 EUR za 100 kg) kupowano w Danii.

 

   

Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE w styczniu 2015 r. ukształtowała się na poziomie 384,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 2% wyższa niż w poprzednim miesiącu, ale o 2,5% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena bydła tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 309,65 EUR/100 kg.

Taniej niż w naszym kraju żywiec wołowy klasy R3 kupowano: na Łotwie, na Węgrzech, w Rumunii, na Litwie i w Estonii. W czwartym tygodniu lutego 2015 r. w UE żywiec wołowy klasy R3 kupowano średnio po 392,16 EUR/100 kg, o 1% drożej niż przed miesiącem. Krajowa cena bydła rzeźnego klasy E wyniosła 322,26 EUR/100 kg. Żywiec wołowy tej klasy najtaniej kupowano na Łotwie (średnio po 240,78 EUR/100 kg).

Tuszki kurcząt brojlerów (z szyjami) w styczniu 2015 r. sprzedawano w UE średnio po 184,67 EUR/100 kg, o 0,4% dro- żej niż w poprzednim miesiącu, ale o 4% taniej niż rok wcześniej. W Polsce cena zbytu tuszek kurcząt w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 119,64 EUR/100 kg i była najniższa w UE. 

W ostatnim tygodniu lutego 2015 r. (zgodnie ze wstępną informacją KE) w UE średnia cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 186,81 EUR/100 kg i była nieznacznie (o 0,3%) wyższa od notowanej przed miesiącem. W Polsce tuszki kurcząt sprzedawano średnio po 128,58 EUR/100 kg, nadal najtaniej w UE.

 

 

Źródło: Agencja Rynku Rolnego, marzec 2015 rok;

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.