W dniach 6–12.05.2024 r. na rynku krajowym zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, tak jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 7,42 zł/kg. Był to poziom cen o 1% niższy niż przed miesiącem oraz o 15% niższy niż przed rokiem.
W UE średnia cena zakupu żywca wieprzowego jest względnie stabilna od trzeciej dekady kwietnia br.
W drugim tygodniu maja br. unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E przeciętnie uzyskiwali 219,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 218,79 EUR/100 kg tydzień wcześniej oraz 219,76 EUR/100 kg przed miesiącem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 225,79 EUR/100 kg, o 3% wyższym niż średnio w UE , ale o 2% niższym niż na rynku niemieckim. Jednocześnie cena w Polsce była wyższa niż w Niderlandach (o 24%), Danii (o 22%), we Francji (o 4%) i w Hiszpanii (o 3%).
W ślad za stabilizacją cen w skupie ceny zbytu mięsa wieprzowego uległy nieznacznej korekcie. W zakładach mięsnych za półtusze wieprzowe płacono 10,80 zł/kg wobec 10,78 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 15% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR