Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 14–20.11.2022 r. odnotowano wzrost cen większości gatunków żywca drobiowego. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,09 zł/kg, o 1% wyższym niż w poprzednim tygodniu, o 2% wyższym niż przed miesiącem. Gęsi tuczone, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 5%, do 17,51 zł/kg. Jednocześnie były one o 7% droższe niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano przeciętnie po 7,67 zł/kg, o 5 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena tego żywca była o 47% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r. Niewielkiej obniżce uległa cena skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcom płacono średnio 6,03 zł/kg.Byłto poziom cen o 1–2 gr/kg niższy niż tydzień i miesiąc wcześniej.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu listopada br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych przeciętniepo 8,38 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 16% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, wzrosła o 4%, do 15,65 zł/kgi była o 6% wyższa niżprzed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 33%, a indyków – o 48%
Źródło: KOWR