W okresie przedświątecznym można było zaobserwać większy popyt na elementy mięsa wieprzowego, co skutkowało dalszym wzrostem cen żywca w skupie podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR. W zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.12.2021 r. trzodę chlewną kupowano przeciętnie po 4,63 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 11% drożej niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 19% wyższy niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
W ślad za wzrostem cen trzody chlewnej drożało mięso wieprzowe w zbycie. W trzecim tygodniu grudnia 2021 r. półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 6,84 zł/kg, o 3% drożej niż tydzień wcześniej i o 11% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była również o 18% wyższa niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu 2022 r. ceny elemntów wieprzowych na rynku hurtowym poddane zostały niewielkim korektom i można zaobserwować tendencję spadkową. Inna sytuacja występiła w przypadku przetworów mięsnych, gdzie większość zakładów mięsnych podniosła ceny wędlin m.in. wieprzowych i drobiowych.