Biuro Analiz i Startegii KOWR opublikowało dane, że na rynku krajowym w okresie 25–31.07.2022 r. odnotowano dalszy wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 7,07 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była o 39,5% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r.
Od początku lipca br. cena żywca wieprzowego w UE jest względnie stabilna. W ostatnim tygodniu lipca br. unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali przeciętnie 193,44 EUR/100 kg, odpowiednio o 0,3% i o 0,5% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była o 29% wyższa niż przed rokiem. W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy, wyrażona w euro była o 1,13 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE i wyniosła 194,57 EUR/100 kg. Dro- żej niż w Polsce trzodę chlewną skupowano m.in. na rynku francuskim (po 199,00 EUR/100 kg) i hiszpańskim (po 206,43 EUR/100 kg), a taniej – na rynku niemieckim (po 192,24 EUR/100 kg), duńskim (po 170,87 EUR/100 kg) i niderlandzkim (po 168,70 EUR/100 kg).
Warto dodać, że na rynku krajowym w zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych wyniosła średnio 9,94 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe podrożały o 38%.