Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w drugim tygodniu marca 2022 r. zarówno w większości krajów UE, jak i w Polsce kontynuowany był wzrost cen skupu żywca wieprzowego.
W okresie 7–13.03.2022 r. (dane Komisji Europejskiej) unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali przeciętnie 160,40 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 10,5% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 23,5% więcej niż przed miesiącem oraz o 7% więcej niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 168,17 EUR/100 kg i była o 7,77 EUR/100 kg (o 5%) wyższa od średniej ceny w UE oraz o 27,03 EUR/100 kg (o 19%) wyższa od ceny w Niderlandach, ale o 5,93 EUR/100 kg (o 3%) niższa niż na rynku niemieckim.
W Polsce w drugim tygodniu marca br. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW), w odniesieniu do poprzed- niego notowania, trzoda chlewna podrożała o 20%, do 6,19 zł/kg. Żywiec ten był o 48% droższy niż przed miesiącem oraz o 17,5% droższy niż przed rokiem.
W analogicznym okresie 7–13.03.2022 r. w zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 9,20 zł/kg, o 26% wyższym niż tydzień wcześniej oraz o 46% wyższym niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku półtusze były o 17% droższe.