Nie ma to, jak mięso z lokalnej masarni!
Najlepszy rosół to taki, w którym nie brakuje dobrej wołowiny. Zresztą każdy wywar na niej oparty jest aromatyczny i smaczny. Wołowina to mięso w Polsce coraz bardziej doceniane ze względu na wysoką przyswajalność białka powyżej 70%, witaminy z grupy B (B12, B1, B6), ponadto jest cennym źródłem żelaza, cynku fosforu.
Idealną niemal częścią na rosół jest szponder, który oczywiście koniecznie musi być świeży.
Jak to sprawdzić?
Jego barwa powinna być ciemnoczerowna a struktura lekko wilgotna. Smak szpondru jest słodkawy.
Czy szponder można grillować ?
Oczywiście, że tak. Wystarczy go odpowiednio zamarynować oraz doprawić według uznania.
Ważą zaletą, jest średnia kaloryczność, bo tylko 169 kcal. Najlepiej przechowywać go w temperaturze od 2 st. do 7 st.
Gdzie kupić szponder wołowy, który z pewnością spełni oczekiwania koneserów mięs?
Miejscem godnym polecenia jest Giełbutów przy ulicy Masarskiej 2, gdzie mieści się „Wytwórnia Wędlin Adoz”, firma z ponad 25-letnią tradycją, która oprócz wędlin jest producentem zdrowej i najwyższej jakości wołowiny.
Warto podkreślić, że rozbiór ćwierci wołowych odbywa się w Adozie codziennie w dni robocze, dzięki temu zawsze jest świeża i soczysta.
Mięso może być zapakowane w vacuum i dedykowane jest dla odbiorców detalicznych, hurtowych i sieciowych.
Firma "ADOZ" Wytwórnia Wędlin Artur Kwiecień