fot.ZPM Hańderek
W asortymencie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek znajdują się wędliny, kiełbaski, rolady, boczki, karczki, polędwice i pasztety. Propozycję wzbogaca nowość w ofercie - pasty kanapkowe vege w czterech smakach. Wszystkie produkty powstają z najlepszych składników i według sprawdzonych receptur, a ich doskonały smak i aromat sprawiają, że konsumenci oceniają je bardzo wysoko. Specjały Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek dostępne są w hurtowniach i sklepach detalicznych oraz kilkunastu sklepach firmowych, zlokalizowanych przede wszystkim w Podbeskidziu i na Śląsku.
Podczas 45. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” członkowie Loży Ekspertów ocenili jedną z propozycji zakładu - Szynkę spod powału. Produkt ten należy do inspirowanej ludową tradycją linii wędlin z Dymnej Chaty. Powstaje na podstawie tradycyjnych, regionalnych receptur, wykorzystywanych przed laty do produkcji małych ilości najwyższej klasy wędlin. Jest wędzony w naturalnym dymie olchowo-bukowym i doprawiany zgodnie z regionalnymi sposobami doprawiania. Wszystko to sprawia, że Szynka spod powału wyróżnia się niepowtarzalnymi walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem. Warto przypomnieć, że Szynka spod powału sięgnęła po godło „Doceń polskie TOP PRODUKT” podczas jednej z poprzednich atestacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i ubiega się o przedłużenie licencji o kolejne dwadzieścia cztery miesiące.
****
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 45. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w dniu 26 października w Hotelu Centrum w Sosnowcu.