W trzecim tygodniu lutego 2015 r. odnotowano wzrost przeciętnych krajowych cen zakupu trzody chlewnej, bydła i indyków oraz cen zbytu tusz tych gatunków żywca. Obniżyły się natomiast ceny skupu kurcząt i ceny zbytu tuszek kurcząt.
Krajowe ceny skupu żywca
W dniach 16–22.02.2015 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 4,50 zł/kg, o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 12% drożej niż przed miesiącem, ale nieznacznie (o 0,3%) taniej niż przed rokiem.
Za żywiec wołowy w przedostatnim tygodniu lutego 2015 r. płacono przeciętnie 6,24 zł/kg wobec 6,21 zł/kg tydzień wcze- śniej. Bydło było także o 5% droższe niż przed miesiącem i o 6% droższe niż przed rokiem.
Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 16–22.02.2015 r. wyniosła 3,45 zł/kg, nieznacznie (o 1 gr/kg) mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie kurczęta skupowano o 7% taniej niż w analogicznym okresie 2014 r. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 5,89 zł/kg, o 2 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, o 3 gr/kg drożej niż przed miesiącem i o 6% drożej niż rok wcześniej.
Krajowe ceny zbytu mięsa
Półtusze wieprzowe w dniach 16–22. 02.2015 r. zakłady mięsne zbywały średnio po 6,31 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 6% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 7% taniej niż przed rokiem.
Cena zbytu kompensowanych ćwierć- tusz wołowych w omawianym tygodniu wyniosła przeciętnie 12,55 zł/kg i była o 6 gr/kg wyższa niż tydzień wcześniej, o 8 gr/kg wyższa niż przed miesiącem oraz o 2,5% wyższa niż przed rokiem.
Tuszki kurcząt w trzecim tygodniu lutego 2015 r. zbywano średnio po 5,29 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki kurcząt zbywano o 13% taniej niż w porównywalnym okresie 2015 r. Przeciętna cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,74 zł/kg i była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 1% niższa niż przed miesiącem. Tuszki indycze zbywano o 3% drożej niż przed rokiem.
Polski handel zagraniczny wołowiną i cielęciną w 2014 r. (1)
W 2014 r. z Polski wyeksportowano 361 tys. ton żywca, mięsa i przetworów wołowych oraz cielęcych, o 2% więcej niż w 2013 r. Eksport mięsa zwiększył się o 1% (do 317 tys. ton), a przetworów – o 35% (do 33 tys. ton). Zmalał jedynie wywóz żywca wołowego i cielęcego (o 20%, do 11 tys. ton).
Do Polski zaimportowano 34 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego, o 18% więcej niż w 2013 r. Zwiększył się przywóz żywca (o 18%, do 15 tys. ton) i mięsa (o 21%, do 17 tys. ton). Zmniejszył się tylko import przetworów wołowych i cielęcych (o 0,4%, do 2 tys. ton).
(1) Wyniki handlu obliczono na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów. Przedstawione dane ilościowe są wyrażone w ekwiwalencie mięsa.