Krajowe ceny zakupu żywca
W dniach 24–30.03.2014 r. przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się na poziomie 4,93 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była o 17% wyższa niż przed miesiącem, ale o 8% niższa niż rok wcześniej. Najwyższą średnią cenę (5,01 zł/kg) notowano w regionie północnym (woj. kujawskopomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie), a najniższą (4,82 zł/kg) w regionie zachodnim (woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie). Za żywiec wołowy płacono przeciętnie 5,96 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena zakupu żywca wołowego była o 5% niższa niż w porównywalnym okresie 2013 r. Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały średnio po 3,71 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była jednak o 1% niższa niż miesiąc wcześniej i o 8% niższa niż przed rokiem. Za indyki w skupie płacono przeciętnie 5,60 zł/kg, o niecałe 1% więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki były o 0,5% droższe niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 24–30.03.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wzrosła do 7,12 zł/kg i była o 3% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu oraz o 12% wyższa niż przed miesiącem. Cena ta była jednak o 5% niższa niż rok wcześniej. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po 12,24 zł/kg wobec 12,23 zł/kg w poprzednim tygodniu. Równocześnie ćwierci wołowe były o 0,5% droższe niż miesiąc wcześniej, ale o 7% tańsze niż przed rokiem. Kurczęta patroszone sprzedawano średnio po 5,69 zł/kg, tj. o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 5% taniej niż przed miesiącem Przeciętna cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,49 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i nieznacznie (o 2gr/kg) niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki kurcząt były o 8% tańsze, a tuszki indycze o 14% tańsze.
Ceny żywca wieprzowego w UE
W ostatnim tygodniu marca 2014 r. (24–30.03.2014 r.) przeciętna unijna cena skupu trzody chlewnej obniżyła się nieznacznie (o 0,1%), do 158,56 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E). W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny żywca wieprzowego obniżyły się w jedenastu krajach członkowskich i także w jedenastu krajach ceny wzrosły. Spadek cen nastąpił m.in. w Holandii (o 3%), w Belgii i na Węgrzech (o 2%), w Niemczech (o 1%) oraz w Polsce (o 0,4%). Wzrost cen odnotowano natomiast np. na Litwie (o 7%), we Francji (o 3%), a także w Danii i Hiszpanii (o 2%). Średnia krajowa cena żywca wieprzowego w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 156,75 EUR/100 kg i była o 1% niższa od średniej ceny w UE i w Niemczech. Ceny w Polsce były wyższe niż m.in. w Rumunii (o 13%), Holandii (o 12%), Danii i Belgii (o 7%) oraz we Francji (o 2%).
Źródło: ARR