W skupie krajowym na przełomie lutego i marca br. potaniał żywiec wieprzowy.
W dniach 27.02 – 5.03.2023 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 8,26 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca i roku cena tego żywca była odpowiednio o 12% i 60% wyższa. W UE świnie rzeźne klasy E kupowano po 227,27 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen odpowiednio o 11% i o 57% wyższy niż przed miesiącem i rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 229,91 EUR/100 kg i o 1% przewyższała średnią cenę w UE. Niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego odnotowano m.in. w Danii (o 52,15 EUR/100 kg), Niderlandach (o 20,50 EUR/100 kg) i Hiszpanii (o 1,29 EUR/100 kg), a wyższe m.in. w Niemczech (o 6,96 EUR/100 kg) i na Węgrzech (6,30 EUR/100 kg) i we Francji (o 1,09 EUR/100 kg)
Tym samym na przełomie lutego i marca br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 12,02 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej.
Źródło: KOWR