U większości unijnych producentów wieprzowiny ceny zakupu świń rzeźnych, po utrzymującym się od początku lutego br. wzroście, w pierwszym tygodniu kwietnia br. nieco wyhamowały. W dn. 1–7.04.2024 r. średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 218,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 0,4% niższa niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był jednocześnie o 1% droższy niż przed miesiącem, ale o 8% tańszy niż przed rokiem. W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 224,12 EUR/100 kg, o 5,45 EUR/100 kg więcej niż średnio w UE, ale o 6,78 EUR/100 kg mniej niż w Niemczech.
Na rynku krajowym, odwrotnie niż na rynku unijnym, w tygodniu poświątecznym ceny zakupu żywca wieprzowego ponownie wzrosły. W dniach 1–7.04.2024 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano średnio po 7,36 zł/kg, o ponad 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 15% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r Ceny zbytu mięsa wieprzowego W pierwszym tygodniu kwietnia br. nieco podrożały półtusze wieprzowe, które zbywano średnio po 10,69 zł/kg, o 3 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu i o 4 gr/kg drożej niż cztery tygodnie wcześniej. Cena półtusz była o 14,5% niższa niż przed rokiem.
Źródło: KOWR