„Mięso z gęsi powinno być przede wszystkim świeże. Gęś powinna być młoda, nie przerośnięta.”
Wywiadu na temat sztandarowych dań, tego jakie powinno być idealne mięso z gęsi oraz warunków udanej współpracy z dostawcami udzielili właściciele restauracji Kuchnia Polska „Gąska” – Aleksandra Rakoczy, Bożena Podobińska i Piotr Krawiec.
Remigiusz Zagaraba: Kuchnia Polska GĄSKA to nowo powstała restauracja w centrum Krakowskiego Podgórza. Skąd pomysł na taką restaurację w której główną atrakcją kulinarną są dania z gęsiny?
Aleksandra Rakoczy, Bożena Podobińska, Piotr Krawiec: Jako właściciele nowej restauracji w Krakowie, jesteśmy zwolennikami kuchni polskiej i popieramy wszystko co z Polską związane. Dlaczego gęsina? Ponieważ została już dawno zapomniana. Pojawia się na stołach okazjonalnie, głównie na święto Marcina w listopadzie. Gęsina znana jest w Polsce od dawna, natomiast jej popularność spadła. W smaku jest wyśmienita, a przede wszystkim zdrowa. Specjalnością restauracji, jak sama nazwa wskazuje, jest gęsina podawana między innymi jako pierś z gęsi marynowana w trawie żubrowej lub udko gęsie z sosem z grzybów leśnych. Największą popularnością cieszą się jednak pierogi z gęsiną.
R.Z.: Jakie danie poleciliby Państwo jako danie główne serwowane podczas zorganizowanego spotkania biznesowego?
A.R.,B.P.,P.K.:Jako przystawkę proponujemy pasztet z gęsi na konfiturze z czerwonej cebuli z żurawiną, podawany z obwarzankiem krakowskim. Bulion z gęsi jako zupa, a na danie główne pierś z gęsi marynowana w trawie żubrowej lub udko gęsie z sosem z grzybów leśnych. Są to wyjątkowe, tradycyjne potrawy z gęsiny, które na pewno zachwycą swoim smakiem każdego.
R.Z.: Czym powinno się charakteryzować mięso z gęsi, aby spełniło Państwa oczekiwania?
A.R.,B.P.,P.K.: Mięso z gęsi powinno być przede wszystkim świeże. Gęś powinna być młoda, nie przerośnięta. Jest wiele gatunków gęsi domowej, my preferujemy gęś tak zwaną owsianą – karmi się ją prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez trzy ostatnie tygodnie karmiona jest owsem. Najsmaczniejsze jest mięso gęsi ze sztuk młodych, ważących 3–4 kg.
R.Z.: Czy oprócz gęsiny w menu znajdują się potrawy z innych rodzajów mięs, a jeśli tak to jakie?
...
R.Z.: Co wyróżnia dobrego dostawcę mięsa i wędlin?
...