Od stycznia do października 2016 r. uboje trzody chlewnej w UE wyniosły 212,4 mln szt. i były
o 0,4% wyższe niż w tym samym okresie 2015 r. Tonaż ubojów zwiększył się w tym czasie o 0,8% do 19,2 mln ton. Najwyższa dynamika wzrostu miała miejsce w II kwartale ubiegłego roku (odpowiednio +2,5% i +2,9%) wobec +0,1% i +0,8% w I kwartale oraz +0,5% i +0,8% w III kwartale. Wpaździerniku ilość trzody kierowanej na rzeź obniżyła się już o 4,8% w skali roku, a tonaż zmalał o 5%.
W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy ubiegłego roku liczba ubitych świń wzrosła w Luksemburgu (+10%), Słowenii (+7,3%), Słowacji (+7,1%), na Łotwie (+6,9%), we Włoszech (+5,5%), Chorwacji (+5,4%), Bułgarii (+4,9%), na Węgrzech (+4,3%), w Hiszpanii (+3,6%), Irlandii (+2,9%), Polsce (+2,7%), Portugalii (+1,1%), na Cyprze (+0,6%), we Francji (+0,6%), Finlandii (+0,4%), Wielkiej Brytanii (+0,4%) i Holandii (+0,3%). Spadki zanotowano natomiast w Grecji (-8,3%), na Litwie (-7,3%), Malcie (-6,8%), w Belgii (-6%), Republice Czeskiej (-4,1%), Danii (-4,1%), Austrii (-3,4%), Estonii (-2,7%), Rumunii (-2,4%), Szwecji (-1,8%) i w Niemczech (-0,8%). Najwyższa liczba i tonaż ubojów w okresie od stycznia do października 2016 r. miały miejsce w Niemczech (48,9 mln szt. i 4,6 mln ton), Hiszpanii (39,6 mln szt., 3,4 mln ton), Francji (19,8 mln szt., 1,7 mln ton) i Polsce (18 mln szt., 1,6 mln ton).
Źródło: FAMMU/FAPA